O enzimă din sânge poate indica riscul de a dezvolta Alzheimer

©

Autor:

O enzimă din sânge poate indica riscul de a dezvolta Alzheimer
Nivelurile crescute ale enzimei fosfoglicerat dehidrogenază din sângele adulților în vârstă poate fi un semn timpuriu de avertizare al bolii Alzheimer, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California.
În analizele efectuate folosind țesut cerebral și sânge prelevat de la pacienți, cercetătorii au descoperit că nivelurile de expresie ale genei care codifică enzima fosfoglicerat dehidrogenază au fost constant mai mari la adulții cu boala Alzheimer, chiar și în stadiile incipiente ale bolii, înainte de apariția simptomelor cognitive.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele genetice colectate din creierul uman post-mortem de la subiecți din patru cohorte diferite de cercetare. Subiecții incluși în studiu, între 40 și 50 pentru fiecare cohortă analizată, aveau minimum 50 de ani la momentul decesului și erau fie sănătoși (subiecți de control), fie sufereau de boala Alzheimer, însă erau asimptomatici (indivizi fără un diagnostic al bolii și fără probleme cognitive, dar care au prezentat semne timpurii ale modificărilor asociate cu Alzheimer la analizele post-mortem).

Rezultatele au arătat o creștere consistentă a expresiei enzimei în rândul pacienților cu Alzheimer și a persoanelor asimptomatice din toate cele patru cohorte, comparativ cu martorii sănătoși. Mai mult, nivelurile de expresie au fost direct asociate cu stadiul bolii, la pacienții cu o boală mai avansată nivelurile fiind semnificativ mai mari decât la cei cu boala în stadii incipiente.

Concluziile studiului sugerează, de asemenea, că administrarea suplimentelor alimentare care conțin aminoacid serină, ca remediu pentru boala Alzheimer, ar putea fi nu doar ineficientă, ci și potențial dăunătoare. Deoarece fosfoglicerat dehidrogenază este o enzimă cheie în producția de serină, expresia crescută a acestei enzime sugerează că rata producției de serină în creier este, de asemenea, crescută și, prin urmare, administrarea suplimentară de serină ar putea să nu fie benefică. Din acest motiv, autorii recomandă persoanelor care utilizează aceste produse să o facă cu precauție, doar la recomandarea medicului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-05-2022 | creare: 17-05-2022 | Vizite: 431
Bibliografie
Study of promising Alzheimer's marker in blood prompts warning about brain-boosting supplements, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220503110518.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum