O dietă bogată în grăsimi, alimente prăjite și băuturi cu zahăr poate spori riscul de moarte cardiacă subită

©

Autor:

O dietă bogată în grăsimi, alimente prăjite și băuturi cu zahăr poate spori riscul de moarte cardiacă subită
Consumul regulat de alimente bogate în grăsimi, carne procesată și băuturi îndulcite cu zahăr, caracteristic unei diete în stil sudic, poate crește riscul de moarte subită cardiacă, în timp ce consumarea de rutină a unei diete mediteraneene poate reduce acest risc, potrivit unei noi cercetări publicate în jurnalul Asociației Americane a Inimii.
Studiul a examinat date de la peste 21.000 de persoane cu vârsta de minimum 45 de ani înscrise într-un proiect național de cercetare care examinează diferențele geografice și rasiale în privința incidenței accidentului vascular cerebral. Cercetătorii au evaluat dietele participanților printr-un chestionar privind frecvența alimentelor consumate, completat la începutul studiului. Participanții au fost întrebați cât de des și în ce cantități au consumat 110 produse alimentare diferite în anul precedent.

Cercetătorii au calculat un scor al dietei mediteraneene pe baza anumitor grupuri de alimente considerate benefice sau dăunătoare sănătății. De asemenea, au derivat cinci tipare dietetice. Alături de modelul alimentar în stil sudic, analiza a inclus un model dietetic „dulciuri”, care conține alimente cu zaharuri adăugate pentru micul dejun; un model de mâncare de „comoditate” care se baza pe alimente ușor de făcut, cum ar fi feluri de mâncare mixte, feluri de mâncare cu paste sau articole susceptibile de a fi comandate; un model dietetic „pe bază de plante”, clasificat ca fiind bogat în legume, fructe, sucuri de fructe, cereale, fasole, pește, carne de pasăre și iaurt și un model dietetic „alcool și salată”, care se bazează foarte mult pe alcool, consumat împreună cu legume cu frunze verzi, roșii și sos de salată.

Autorul principal al studiului, James M. Shikany, profesor de medicină și director asociat pentru cercetare în Divizia de Medicină Preventivă de la Universitatea Alabama din Birmingham, a remarcat că tiparele nu se exclud reciproc. „Toți participanții au avut un anumit nivel de aderență la fiecare tipar, dar de obicei au aderat mai mult la unele tipare și mai puțin la altele”, a explicat el. După o medie de aproape 10 ani de urmărire, au apărut peste 400 de decese subite cardiace în rândul celor 21.000 de participanți la studiu.

În general, participanții care au consumat o dietă în stil sudic au avut cel mai frecvent un risc cu 46% mai mare de deces subit cardiac decât persoanele care au respectat cel mai puțin acest tip dietetic. De asemenea, participanții care au urmat cel mai atent dieta tradițională mediteraneană au avut un risc cu 26% mai mic de deces subit cardiac. „În timp ce acest studiu a avut un caracter observațional, rezultatele sugerează că dieta poate fi un factor de risc modificabil pentru moartea subită cardiacă", a concluzionat Shikany.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-07-2021 | creare: 04-07-2021 | Vizite: 450
Bibliografie
The Southern diet - fried foods and sugary drinks - may raise risk of sudden cardiac death, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210630091407.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele de Omega-3 sunt benefice după un infarct miocardic, dar nu și pentru populația generală
  • Bufeurile ar putea semnala un risc cardiovascular crescut
  • Pompierii sunt expuși unui risc cardiovascular major
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum