O clasă de compuși găsiți din abundență în fructe și legume prezintă efecte protectoare asupra sănătății cardiovasculare a adolescenților
©
Autor: Teodorescu Mihai

Polifenolii, o clasă de compuși bioactivi găsiți în natură, prezintă importante proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Până în prezent, au existat o serie de studii care s-au concentrat pe efectele pe care aportul de polinefoli le are asupra sănătății adolescenților și a copiilor. Studiul actual, publicat în revista Scientific Reports, a analizat efectele consumului de alimente bogate în polifenoli asupra sănătății cardiovasculare a adolescenților.
Rezultatele au indicat faptul că un consum mai mare de alimente bogate în polinefoli, evidențiată printr-o excreție urinară mai mare a acestor compuși, se asociază cu o mai bună sănătate cardiovasculară la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani. „Deși studiul actual este unul transversal, așadar care nu poate stabili o relație de cauzalitatea, literatura științifică și studiile anterioare demonstrează că polifenolii au un efect protector asupra incidenței bolilor cardiovasculare la adulți”, declară autorul studiului, Rosa Lamuela, profesor la Universitatea din Barcelona.
Deoarece copilăria reprezintă o etapă de viață critică pentru dezvoltare, constatările actuale sunt importante pentru a încuraja efectuarea unor studii similare în alte regiuni de pe glob, precum și pentru a demara studii clinice, care să confirme efectul observat.
sursa: News Medical
foto: Universitat de Barcelona
Data actualizare: 27-10-2022 | creare: 27-10-2022 | Vizite: 293
Bibliografie
Study reveals the protective effect of polyphenols on adolescents' cardiovascular health, link: https://www.news-medical.net/news/20221025/Study-reveals-the-protective-effect-of-polyphenols-on-adolescents-cardiovascular-health.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Colesterolul din alimentație și riscul de infarct miocardic (studiu pe veterani)
- Acizii grași omega-3 din plante ar putea să scadă riscul de apariție al afecțiunilor cardiace
- Reducerea aportului de sare îmbunătățește simptomele pacienților cu insuficiență cardiacă
- Descoperirea interacțiunii dintre aportul de (poli)fenol și sănătatea cardiometabolică
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni