Nouă țintă terapeutică pentru steatohepatita asociată disfuncției metabolice

©

Autor:

Nouă țintă terapeutică pentru steatohepatita asociată disfuncției metabolice
Cercetătorii de la Medical University of South Carolina au identificat o cale biologică care ar putea fi vizată de medicamente pentru a reduce acumularea de grăsime în ficat la pacienții cu o formă comună ce implică ficatul gras, cunoscută sub numele de boala hepatică steatozică asociată disfuncției metabolice (MASLD). Rezultatele studiului au fost publicate în International Journal of Molecular Sciences.
Studiul, condus de Stephen Duncan, Ph.D., și Caren Doueiry, candidat doctorand, a utilizat celule stem induse pluripotente (iPSCs) pentru a modela boala și a examina efectele unei mutații comune în gena PNPLA3, care este frecvent asociată cu MASLD. Prin inducerea iPSCs să devină celule hepatice, echipa a observat că celulele hepatice mutate prezentau niveluri crescute de acumulare a grăsimii. Această legătură sugerează că mutația joacă un rol semnificativ în reglarea acumulării de grăsime în ficat.

Pentru a descoperi potențiali candidați pentru tratamentul acumulării de grăsime, Doueiry a testat peste 1.100 de molecule mici. Cinci dintre acestea au redus semnificativ acumularea de grăsime în celulele hepatice modificate genetic. Surprinzător, aceste compuși interacționau cu proteine în aceeași cale celulară, cunoscută pentru reglarea creșterii celulare și frecvent vizată de terapiile anticancer pentru a inhiba dezvoltarea tumorilor. Utilizarea medicamentelor oncologice pentru a trata celulele hepatice a redus dramatic acumularea de grăsime, similar cu cele cinci compuși inițial descoperiți.

Aceste descoperiri demonstrează că modelul de boală bazat pe iPSC nu doar că imită boala în laborator, dar oferă și o înțelegere mai bună a modului în care celulele umane răspund la tratament. Studiul indică faptul că inhibitorii unei anumite căi pot reduce eficient nivelurile de grăsime în ficat, deschizând calea pentru potențiale studii clinice care să utilizeze medicamente deja aprobate pentru tratamentul MASLD.

Astfel, cercetarea lui Duncan și Doueiry oferă speranțe nu doar pentru pacienții cu MASLD, dar și pentru potențialul celulelor stem pluripotente induse de a servi ca modele pentru screening-ul terapeutic al altor boli genetice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-09-2024 | creare: 13-09-2024 | Vizite: 265
Bibliografie
A promising new therapeutic target for MASLD identified, link: https://www.news-medical.net/news/20240911/A-promising-new-therapeutic-target-for-MASLD-identified.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Modificările genetice ar putea reprezenta cauza bolii ficatului gras la persoanele cu o greutate și dietă optime
  • Identificarea din timp a factorilor de risc pentru boala ficatului gras non-alcoolic poate reduce riscul de a dezvolta boala
  • Riscul pacienților cu boală hepatică grasă nealcoolică de a dezvolta cheaguri de sânge poate fi redus prin activitate fizică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum