Noi descoperiri în domeniul patogenezei și terapiei bolilor hepatice cronice
©
Autor: Airinei Camelia
![Noi descoperiri în domeniul patogenezei și terapiei bolilor hepatice cronice](https://www.romedic.ro/uploadart/ghid/45585.jpg)
În cadrul Simpozionului Anual al Diviziei de Hepatologie a Societății Americane Chineze de Hepatologie (CALS)/Societatea de Bioștiințe Chineze din America (SCBA) din 2022, s-au discutat ultimele descoperiri în patogeneza steatozei hepatice și carcinomului hepatocelular. Un accent deosebit a fost pus pe rolul ARN-urilor necodante (ncRNAs), inclusiv microARN-urile (miRNAs), în reglarea expresiei genice și implicarea lor în diferite faze ale patogenezei ficatului gras și carcinomului hepatocelular.
De asemenea, s-a subliniat importanța autofagiei, un proces celular vital pentru menținerea homeostaziei și prevenirea morții celulare, dar care, atunci când este deficitară, poate contribui la dezvoltarea și progresia steatozei hepatice și carcinomului hepatocelular. Semnalizarea extrahepatică, care implică interacțiuni între ficat și alte organe, și rolul macrofagelor în inflamație și reacții imune în ficat au fost, de asemenea, subiecte de interes, evidențiind complexitatea mecanismelor implicate în aceste boli.
În plus, simpozionul CALS/SCBA a explorat potențiale ținte terapeutice pentru bolile ficatului gras și carcinomului hepatocelular, incluzând metabolismul acizilor biliari, stresul oxidativ, apoptoza, angiogeneza și reglarea epigenetică. Aceste cercetări deschid perspective pentru dezvoltarea de tratamente noi și mai eficiente împotriva acestor afecțiuni grave.
sursa: News Medical
Data actualizare: 10-11-2023 | creare: 10-11-2023 | Vizite: 768
Bibliografie
New insights into the pathogenesis of chronic liver diseases, link: https://www.news-medical.net/news/20231107/New-insights-into-the-pathogenesis-of-chronic-liver-diseases.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Rolul esențial al proteinei A20 în controlul inflamației în bolile hepatice cronice
- Utilizarea pastilelelor vibratoare la pacienții cu constipație cronică
- Cum contribuie microbiomul intestinal la progresia cirozei hepatice
- Roșu allura (roșu 40) - un colorant artificial utilizat în industria alimentară - poate duce la apariția bolilor inflamatorii intestinale
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- E ceva grav
- Am ficatul marit, iar in trecut am avut hepatita B
- Posibil cancer stomac?
- Ficat marit cu pete de grasime
- Ecografie abdominala.. analize bune in afara de ficat
- Steatoza hepatica nonalcoolica - a evoluat?
- Ficatul marit si regimul alimentar
- Steatoza hepatică toxic nutriționala limfom in observstie
- Probleme cu ficatul si bila lenesa
- Leucocite crescute