Noua terapie cu dublă țintă oferă speranță pentru un tratament mai bun pentru cancerul de sân

©

Autor:

Noua terapie cu dublă țintă oferă speranță pentru un tratament mai bun pentru cancerul de sân
În terapia cancerului, blocarea punctelor de control imunitar (blocarea punctului de control imunitar - ICB) a revoluționat abordarea terapeutică, mai ales în cazul anticorpilor care vizează axa PD-1/PD-L1. Cu toate acestea, nu toți pacienții răspund la monoterapiile anti-PD-L1, în special din cauza influxului insuficient de limfocite T în tumoră și a imunogenicității tumorale scăzute. În acest context, combinarea unor ținte noi, precum blocarea CD47 (un semnal „nu mă mânca”) și PD-L1, poate conferi beneficii suplimentare prin stimularea cooperativă a imunității atât la nivelul celulelor mieloide, cât și la nivelul limfocitelor T CD8+.
CD47 este o moleculă supraexprimată pe diverse celule tumorale și pe celule mieloide, care inhibă fagocitoza mediată de macrofage. Blocarea CD47 permite „mâncarea” celulelor canceroase și îmbunătățește prezentarea antigenică, potențând astfel activarea limfocitelor T. În paralel, PD-L1 este un punct-cheie de reglare negativă a imunității, a cărui blocare restabilește funcția celulelor T CD8+ și reduce creșterea tumorală. Noul anticorp bivalent (CD47 × PD-L1 BisAb) a fost proiectat să evite legarea excesivă de eritrocite (limitând astfel toxicitatea) și să se adreseze preferențial celulelor care exprimă PD-L1 în micro-mediul tumoral.

Cercetătorii, conduși de profesorul Laura Mackay de la Universitatea din Melbourne, șef de laborator și lider temă de imunologie la Institutul Peter Doherty de Infecții și Imunitate (Institutul Doherty), în colaborare cu Pfizer, și-au propus să evalueze impactul blocării duale a CD47 și PD-L1 asupra dezvoltării răspunsurilor anti-tumorale mediate de limfocitele T CD8+, în special asupra celulelor T rezidente intratumorale.

Metodologie

Autorii au folosit un model murin ortotopic de cancer mamar triplu negativ (linia celulară AT3-OVA) inoculat la șoareci C57BL/6. S-au administrat anticorpii:
  • Izotip de control (fără efect terapeutic),
  • CD47 × PD-L1 BisAb (blocarea combinată a CD47 și PD-L1),
  • Anti-PD-L1 (monoterapie clasică), în regimuri repetate pe durata creșterii tumorale. Au fost monitorizate dimensiunea tumorilor, compoziția populațiilor imunologice (mieloide și limfocitare) și funcționalitatea CD8+ TIL (limfocite infiltrante tumorale).

Rezultate

Reducerea încărcării tumorale:  

  • Animalele tratate cu anticorpul bivalent (CD47 × PD-L1 BisAb) au prezentat o scădere semnificativă a volumului tumoral, superioară față de grupul de control.  
  • Depleția celulelor T CD8+ a anulat beneficiile terapiei, evidențiind rolul central al acestora în controlul tumoral.

Creșterea infiltratului mieloid și T:  

  • A fost observată o creștere a macrofagelor, monocitelor și neutrofilelor în tumoră și splină, sugerând o activare a imunității înnăscute și posibilitatea unei mai bune prezentări antigenice către limfocite.  
  • Terapia combinată a mărit numărul de limfocite T CD8+ activate (CD44^high) și antigen-specifice (SIINFEKL+), în mod special în interiorul tumorii.

Stimularea celulelor T rezidente intratumorale (CD69+CD103+):  

  • Blocarea duală a condus la o populație crescută de CD8+ TIL cu fenotip rezident, care a demonstrat producție superioară de IFNγ.  
  • Comparativ cu anti-PD-L1 singur, regimul dublu (CD47 × PD-L1) a indus o funcție îmbunătățită a limfocitelor T, sugerând un mecanism cooperativ între imunitatea înnăscută și cea adaptativă.

Eficiență superioară față de monoterapia anti-PD-L1:  

  • Într-un test comparativ direct, anticorpul bivalent a menținut un avantaj semnificativ în inhibarea creșterii tumorale și în creșterea numărului de CD8+ TIL, față de monoterapia anti-PD-L1.

Concluzii

Acest studiu demonstrează că blocarea duală a CD47 și PD-L1 (prin CD47 × PD-L1 BisAb) stimulează cooperarea dintre populațiile mieloide și limfocitele T, ducând la expansiunea și funcționalizarea eficientă a CD8+ TIL. Prin intensificarea prezentării antigenice și reducerea mecanismelor de scăpare tumorală, terapia combinată depășește limitările monoterapiei cu anti-PD-L1, evidențiind potențialul clinic al unei abordări integrate în terapia cancerului. Rezultatele susțin continuarea studiilor clinice și pot deschide noi perspective de tratament pentru tumorile solide rezistente la ICB standard.

Data actualizare: 13-02-2025 | creare: 13-02-2025 | Vizite: 60
Bibliografie
Christo, S. N., et al. (2024). Dual CD47 and PD‐L1 blockade elicits anti‐tumor immunity by intratumoral CD8+ T cells. Clinical & Translational Immunology. doi.org/10.1002/cti2.70014.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum