Medicamentele antiacide administrate pe termen lung ar putea crește riscul de cancer gastric

©

Autor:

Medicamentele antiacide administrate pe termen lung ar putea crește riscul de cancer gastric
O clasă comună de medicamente utilizate pentru tratarea refluxului gastric și arsurilor gastrice a fost asociată cu un risc de două mai mai mare de dezvoltare a cancerelor gastrice, conform unui studiu recent.
Inhibitorii pompei de protoni (PPI) sunt medicamente utilizate pentru a inhiba producția de acid la nivelul stomacului și sunt printre cele mai vândute medicamente din lume, dar cercetările curente sugerează că utilizarea pe termen lung a acestora poate crește riscul de cancer gastric cu până la 250%.

Riscurile sunt asociate cu bacteria Helicobacter pylori prezentă la peste jumătate din populația globală – de obicei inofensivă, dar în anumite cazuri asociată chiar cu dezvoltarea cancerului gastric.

Studii anterioare au arătat că persoanele care prezintă infecție cu Helicobacter pylori și care beneficiază de tratament cu inhibitori ai pompei de protoni (PPI) prezintă un risc mai mare de dezvoltare a gastritei atrofice, ce crește riscul de cancer de stomac. Inhibitorii pompei de protoni sunt un tratament important împotriva infecției cu Helicobacter pylori și considerat sigur pe termen scurt, dar utilizarea ne-necesară pe temen lung ar trebui evitată.

Echipa de cercetători a analizat o bază de date medicală a unui grup de pacienți din Hong Kong, identificând 63.397 adulți tratați cu o triplă terapie pentru a distruge infecția cu Helicoacter pylori: cu ajutorul inhibitorilor pompei de protoni și 2 antibiotice.

După eradicarea infecției, subiecții au fost monitorizați pentru un timp, în medie 7,5 ani, timp în care 3.271 au continuat să urmeze tratamentul cu inhibitori ai pompei de protoni pentru aproape 3 ani, în timp ce 21.729 au folosit o alternativă la aceste medicamente, și anume blocante H2.

Din totalul de  63.397 persoane cu au beneficiat de tripla terapia originală, 153 au dezvoltat la un moment dat al vieții cancer de stomac, dar pacienții care au beneficiat de inhibitori ai pompei de protoni au fost de 2,44 ori mai predispuși riscului, iar cei care au beneficiat de blocante H2 nu au prezentat un risc mai mare.

Frecvența mai mare de utilizarea a inhibitorilor pompei de protoni (PPI) și tratamentul pe termen lung a fost asociat cu predispoziția crescută pentru viitoare cancere gastrice. Utilizarea zilnică de PPI a fost asociată cu un risc de 4,55 ori mai mare de cancer, iar riscul devenea de până la 8 ori mai mare dacă medicamentele erau administrate mai mult de 3 ani continuu.

Așa cum menționează și autorii studiului, mai sunt necesare studii suplimentare pentru a putea stabili cu exactitate o corelație între cancerele gastrice și tratamentul pe termen lung cu astfel de medicamente.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 03-04-2018 | creare: 03-04-2018 | Vizite: 2717
Bibliografie
A Really Common Medication Has Been Linked to Doubled Risk of Stomach Cancer, link: https://www.sciencealert.com/acid-reflux-drug-proton-pump-inhibitors-medication-risk-stomach-cancer-helicobacter
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cancerul de stomac la tineri presupune un risc mai mare de deces
  • Inhibitorii pompei de protoni și riscul infectării cu SARS-CoV-2
  • O moleculă bacteriană poate fi cheia pentru combaterea cancerului de stomac
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum