Noua metodă de detectare a inflamației ar putea revoluționa diagnosticarea bolii
©
Autor: Airinei Camelia
![Noua metodă de detectare a inflamației ar putea revoluționa diagnosticarea bolii](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=49396.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Inflamația are o pondere crucială în majoritatea bolilor, însă testele de sânge obișnuite nu pot stabili cu precizie dacă inflamația se manifestă în creier, în inimă ori în alte organe. Pentru a rezolva această problemă, echipa condusă de profesorul Greg Tochtrop s-a concentrat pe reacțiile chimice din timpul inflamației și pe „semnăturile” lăsate de radicalii liberi ai oxigenului în țesuturile afectate. Printr-o combinație de metode de sinteză chimică și studii pe modele preclinice, cercetătorii au reușit să obțină anticorpi care recunosc un tip specific de compuși, denumiți acizi epoxicetooctadecanoici (EKODEs).
Inflamația lasă urme detectabile
- În timpul inflamației, celulele imune produc cantități mari de specii reactive de oxigen (de exemplu, pentru a distruge bacteriile), ceea ce poate declanșa leziuni în lipide, proteine și acizi nucleici.
- Linoleatul, un acid gras prezent în membranele celulare, formează în prezența speciilor reactive de oxigen compuși reactivi EKODE, care ulterior se leagă de proteine prin reacții chimice cu anumiți aminoacizi.
- Studiind aceste reacții, echipa lui Tochtrop a constatat că acizii EKODE formează aducte stabile în special cu reziduuri de cisteină, lucru nemaiobservat anterior în acest context.
Testarea și aplicarea anticorpilor
- Cercetătorii au reușit să producă anticorpi îndreptați specific împotriva acestor aducte EKODE-cisteină, anticorpi care pot fi folosiți pentru detectarea acumulării de astfel de compuși în țesuturile afectate de stres oxidativ (inimă, ficat, creier etc.).
- Această metodă ar putea sta la baza unor viitoare teste de sânge care, la fel ca testul A1C pentru diabet (folosit pentru măsurarea glicemiei pe termen lung), să indice gradul și locația inflamației în organism.
Importanță pentru diagnosticul bolilor și descoperirea de medicamente
Diagnostic de precizie
- Noua metodă permite diferențierea între inflamația sistemică și cea localizată într-un organ anume.
- În perspectivele pe termen mediu, vor fi căutate „semnături” diferite de EKODE care să indice afecțiuni precise (infarct miocardic, degenerescențe neuronale sau tumori).
Descoperirea de ținte terapeutice
- Multe molecule terapeutice vizează reziduurile reactive de cisteină în proteine.
- Identificând aceste locații cu ajutorul anticorpilor anti-EKODE, se pot defini mai clar posibilele ținte de tratament și dezvolta medicamente care să limiteze daunele produse de stresul oxidativ.
Viitori pași de cercetare
- Se dorește caracterizarea mai detaliată a acizilor EKODE în diferite boli și corelarea acestora cu markeri clinici recunoscuți.
- Pentru afecțiuni precum retinopatia diabetică sau degenerescența maculară, identificarea și măsurarea compușilor EKODE pot fi utilizate ca instrumente de monitorizare a evoluției bolii.
Concluzie
Prin descoperirea mecanismelor chimice din spatele formării și detectării compușilor EKODE, cercetătorii de la Case Western Reserve University aduc un aport semnificativ în înțelegerea proceselor inflamatorii. Noua metodă bazată pe anticorpi poate revoluționa diagnosticul a numeroase boli cu componentă inflamatorie, oferind posibilitatea de a identifica, cu acuratețe, țesuturile afectate de stres oxidativ. Pe termen lung, implicațiile se extind către dezvoltarea de medicamente țintite și îmbunătățirea monitorizării progresiei bolilor cronice.
Data actualizare: 10-02-2025 | creare: 10-02-2025 | Vizite: 55
Bibliografie
Shi, C., et al. (2025). The unique reactivity of EKODE lipid peroxidation products allows in vivo detection of inflammation. Proceedings of the National Academy of Sciences. doi.org/10.1073/pnas.2415039122. ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Impactul stilului de viață asupra mortalității la persoanele cu osteoartrită: un studiu amplu dezvăluie asociații semnificative
- Cercetătorii descoperă cum mitocondriile nu doar produc energie, ci și influențează inflamația
- Un nou senzor implantabil pentru monitorizarea continuă a inflamației
- Indicele de inflamație sistemică - o nouă speranță pentru gestionarea bolilor autoimune
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Chist operat recidivat
- Măsea inflamată după o extracție dar fara durere
- Inflamatie ATM
- Administrare vitamine în perfuzie