Noi perspective în folosirea înlocuitorilor de zahăr și efortul de reducere a greutății
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu prezentat la Congresul European despre Obezitate (ECO) din Veneția, Italia, sugerează că înlocuirea alimentelor și băuturilor îndulcite cu zahăr cu produse îndulcite cu puține sau fără calorii poate ajuta la controlul greutății pentru cel puțin un an după o pierdere rapidă în greutate la adulți, fără a crește riscul de diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare. Aceste descoperiri contrazic o revizuire sistematică din 2023 a OMS, care sugera că înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori non-zahăr nu ajută la controlul greutății pe termen lung și ar putea crește riscul de diverse probleme de sănătate.
Studiul, condus de Profesorul Anne Raben de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a implicat adulți supraponderali și obezi, precum și copii cu greutate peste medie din Europa de Nord, Centrală și de Sud. Participanții au fost monitorizați timp de un an, iar consumul de îndulcitori și amplificatori de dulceață (S&SE) a fost asociat cu o satisfacție mai mare în dietă, o dispoziție mai pozitivă și mai puține pofte și preferințe explicite pentru alimentele dulci la adulți.
În cadrul studiului, 341 de adulți și 38 de copii au fost recrutați și randomizați să urmeze o dietă sănătoasă cu mai puțin de 10% din energia provenită din zahăr adăugat, permițând consumul de alimente și băuturi cu S&SE, sau o dietă sănătoasă fără S&SE. Rezultatele au arătat că, după un an, cei care consumau S&SE aveau o menținere a pierderii în greutate ușor mai bună comparativ cu grupul fără S&SE, fără diferențe semnificative în markerii de risc pentru diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.
De asemenea, studiul a constatat că îndulcitorii pot reduce poftele pentru alimentele dulci și pot îmbunătăți starea de bine la adulți, fără a avea un impact semnificativ asupra comportamentului alimentar sau activității fizice la copii. Totuși, includerea S&SE a părut să fie benefică pentru copiii cu niveluri ridicate de alimentație necontrolată.
Această cercetare adaugă dovezi importante la discuția despre siguranța și eficacitatea îndulcitorilor în controlul greutății și managementul obezității, sugerând că S&SE pot juca un rol pozitiv în gestionarea greutății atunci când sunt folosite cu judecată. Rezultatele studiului oferă perspective valoroase pentru reevaluarea aditivilor alimentari de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și alte agenții de sănătate la nivel mondial, subliniind necesitatea unei abordări echilibrate și bazate pe dovezi în utilizarea îndulcitorilor în produsele alimentare și băuturile de zi cu zi.
sursa: News Medical
Studiul, condus de Profesorul Anne Raben de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a implicat adulți supraponderali și obezi, precum și copii cu greutate peste medie din Europa de Nord, Centrală și de Sud. Participanții au fost monitorizați timp de un an, iar consumul de îndulcitori și amplificatori de dulceață (S&SE) a fost asociat cu o satisfacție mai mare în dietă, o dispoziție mai pozitivă și mai puține pofte și preferințe explicite pentru alimentele dulci la adulți.
În cadrul studiului, 341 de adulți și 38 de copii au fost recrutați și randomizați să urmeze o dietă sănătoasă cu mai puțin de 10% din energia provenită din zahăr adăugat, permițând consumul de alimente și băuturi cu S&SE, sau o dietă sănătoasă fără S&SE. Rezultatele au arătat că, după un an, cei care consumau S&SE aveau o menținere a pierderii în greutate ușor mai bună comparativ cu grupul fără S&SE, fără diferențe semnificative în markerii de risc pentru diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.
De asemenea, studiul a constatat că îndulcitorii pot reduce poftele pentru alimentele dulci și pot îmbunătăți starea de bine la adulți, fără a avea un impact semnificativ asupra comportamentului alimentar sau activității fizice la copii. Totuși, includerea S&SE a părut să fie benefică pentru copiii cu niveluri ridicate de alimentație necontrolată.
Această cercetare adaugă dovezi importante la discuția despre siguranța și eficacitatea îndulcitorilor în controlul greutății și managementul obezității, sugerând că S&SE pot juca un rol pozitiv în gestionarea greutății atunci când sunt folosite cu judecată. Rezultatele studiului oferă perspective valoroase pentru reevaluarea aditivilor alimentari de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și alte agenții de sănătate la nivel mondial, subliniind necesitatea unei abordări echilibrate și bazate pe dovezi în utilizarea îndulcitorilor în produsele alimentare și băuturile de zi cu zi.
sursa: News Medical
Data actualizare: 25-03-2024 | creare: 25-03-2024 | Vizite: 229
Bibliografie
Sweeteners and sweetness enhancers show promise for weight control, link: https://www.news-medical.net/news/20240322/Sweeteners-and-sweetness-enhancers-show-promise-for-weight-control.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Interacțiunea dintre mitocondriile din țesutul adipos și microbiota intestinală poate juca un rol crucial în patogeneza obezității
- Obezitatea maternă dublează riscul de autism al copilului
- Alterarea conectivității din creierul persoanelor obeze se reflectă în comportamentul lor alimentar
- Tratamentele pentru obezitate sunt în general subutilizate, deși ar putea transforma sănătatea pacienților
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum