Dieta cu conținut caloric foarte redus este sigură și acceptabilă la adolescenții cu obezitate moderată până la severă
©
Autor: Airinei Camelia
![Dieta cu conținut caloric foarte redus este sigură și acceptabilă la adolescenții cu obezitate moderată până la severă](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=46596.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Dietele cu conținut caloric foarte redus (DCCFR) implică un aport de mai puțin de 800 de calorii pe zi și includ înlocuitori de masă (batoane și shake-uri) pentru a asigura îndeplinirea tuturor cerințelor nutriționale esențiale. Aceste diete oferă o alternativă la tratamentul pierderii în greutate pentru tinerii care nu răspund la programele convenționale de dietă și exerciții fizice și pot fi folosite în locul chirurgiei bariatrice ca mijloc de tranziție către o dietă sănătoasă și echilibrată.
Pentru a afla mai multe despre impactul DCCFR asupra creșterii, sănătății inimii și bunăstării psihologice a tinerilor, Dr. Megan Gow și colegii săi au efectuat o sub-analiză a datelor din Fast Track to Health, un studiu de 52 de săptămâni despre acceptabilitatea diferitelor planuri alimentare pentru adolescenții cu obezitate. Datele din primele patru săptămâni ale Fast Track to Health, în care participanții au urmat o DCCFR nutrițional echilibrată pentru a iniția pierderea în greutate, au fost incluse în sub-analiză.
141 de participanți (70 de fete) cu vârste între 13-17 ani, cu obezitate și cel puțin o complicație legată de obezitate, au consumat 800 de calorii pe zi din produse de înlocuire a meselor formulate Optifast® (shake-uri, supe, batoane și/sau deserturi), cu legume cu conținut scăzut de carbohidrați și o linguriță de ulei vegetal. Un dietetician a oferit suport cel puțin săptămânal. Greutatea a fost înregistrată la începutul studiului și în săptămâna 4, iar efectele secundare au fost înregistrate în zilele 3/4 și după 1, 2, 3 și 4 săptămâni. Adolescenții au completat, de asemenea, un sondaj despre cât de acceptabilă au găsit DCCFR, inclusiv ce le-a plăcut cel mai mult și cel mai puțin.
Aproape toți adolescenții (134 din 141) au completat DCCFR, în ciuda efectelor secundare foarte comune, cu o pierdere medie în greutate de 5,5 kg. Majoritatea (95%) au experimentat cel puțin un efect secundar în timpul DCCFR și cei mai mulți (70%) au experimentat cel puțin trei efecte secundare. Foamea, oboseala, durerile de cap, iritabilitatea, scaunele moi, constipația, greața și lipsa de concentrare au fost cele mai comune.
Cercetătorii concluzionează că o DCCFR monitorizată de un profesionist din domeniul sănătății poate fi implementată în siguranță pe termen scurt și, în ciuda efectelor secundare, este acceptabilă pentru mulți adolescenți cu obezitate moderată până la severă. Ei subliniază necesitatea de cercetare suplimentară pentru a determina cine ar fi cel mai potrivit pentru o DCCFR și sugerează că utilizarea lor ar trebui subliniată în ghidurile de practică clinică pentru tratamentul obezității severe și complicațiilor legate de obezitate la adolescenți, în special înainte de intervenția farmacologică sau chirurgicală.
sursa: News Medical
Data actualizare: 20-03-2024 | creare: 20-03-2024 | Vizite: 242
Bibliografie
Study reveals safety and acceptability of very low calorie diets in teenagers with obesity, link: https://www.news-medical.net/news/20240318/Study-reveals-safety-and-acceptability-of-very-low-calorie-diets-in-teenagers-with-obesity.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Eficiența și siguranța tirzepatidei la pacienții adulți supraponderali și obezi cu diabet zaharat de tip 1
- Chirurgia bariatrică oferă un control mai bun al hipertensiunii arteriale în comparație cu medicamentele
- Eficacitatea utilizării aplicațiilor web pentru scăderea în greutate
- Efectele medicamentelor pentru slăbire asupra tractului gastrointestinal (studiu)
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum