Noi informații despre răspunsul imun la gripă
©
Autor: Teodorescu Mihai

Din punct de vedere biologic, imunopatologia face referire la daunele cauzate organismului de propriul său răspuns imun, în urma contractării unui agent patogen infecțios. Deteriorările sistemului imunitar reprezintă principalul motiv pentru care pacienții cu gripă ajung să sufere complicații severe, care pot determina inclusiv decesul.
În fiecare an, milioane de persoane de pe întreg globul ajung în unitățile intraspitalicești cu simptome de gripă. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu gripă se recuperează în aproximativ două săptămâni, sistemul imunitar reușind să stopeze replicarea virusului în acest interval de timp. În mod normal, la finalul perioadei de recuperare nu vor mai exista simptome de gripă, organismul fiind complet curățat. Conform teoriei tradiționale, eliminarea virusului din organism se realizează prin uciderea de către sistemul imunitar a tuturor celulelor infectate mediate de celulele T citotoxice, denumite și limfocite T. Rolul principal al limfocitelor T este acela de a distruge celulele infectate cu viruși.
În urmă cu câțiva ani, Ryan Langlois, profesor asistent de Microbiologie și Imunologie, autor principal al cercetării actuale, a conceput genetic un virus gripal care a putut marca permanent celulele infectate. Virusul conceput de acesta a demonstrat faptul că există posibilitatea ca unele celule infectate să nu fie ucide de limfocitele T. Noul studiu al lui Ryan Langlois, publicat recent în PLOS Pathogens, examinează celulele infectate din plămânii unui model de șoarece de laborator, ce nu au fost distruse de limfocitele T. Echipa de cercetători condusă de Ryan Langlois a descoperit că celulele infectate anterior sunt capabile să șteargă virusul suficient de repede, astfel încât să nu rămână resturi de virus. În schimb, celulele infectate ce nu au fost văzute de către limfocitele T, au reușit să rămână în plămâni, reaprovizionându-se într-un ritm alert, comparativ cu celulele neinfectate.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 28-10-2019 | creare: 28-10-2019 | Vizite: 609
Bibliografie
Immune response to influenza, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191023104604.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Gonoreea ar putea deveni rezistentă la toate antibioticele, atenționează CDC
- Riscul de rezistență antimicrobiană variază în funcție de sex și vârstă
- Cercetătorii au decoperit un mecanism unic, similar unei pânze de păianjen ce captează şi distruge virusurile
- Infecția virală cu herpes simplex dublează riscul de demență (studiu)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Chiar imi este frica!
- Sinuzita cronica, gripa, simt ca lesin, ca ma pierd
- Va rog foarte mult un raspuns urgent, multumesc
- Banuiesc ca sunt insarcinata si am facut gripa
- Gripa, febra, simptome de voma, nu suport mirosul de mancare, ameteala
- Parkinson si gripa
- Infectie care nu trece cu antibiotice plus complicatii
- Dieta in raceli si gripe