Infecția virală cu herpes simplex dublează riscul de demență (studiu)

©

Autor:

Infecția virală cu herpes simplex dublează riscul de demență (studiu)
O cercetare recentă efectuată de Universitatea Uppsala a descoperit că persoanele care au fost infectate la un moment dat în viață cu virusul herpes simplex (HSV) au un risc dublu de a dezvolta demență comparativ cu cei neinfectați. Infecția cu HSV-1 și HSV-2 este asociată cu infecții orofaciale, respectiv genitale. Studiul, publicat în Journal of Alzheimer's Disease, a implicat monitorizarea a 1000 de persoane în vârstă de 70 de ani din Uppsala, pe o perioadă de 15 ani. Rezultatele indică faptul că infecția cu herpes simplex, un virus extrem de răspândit care afectează până la 80% dintre adulții suedezi, poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea demenței, deși mulți purtători nu prezintă simptome.
Dovezile sugerează interacțiuni între HSV și apolipoproteina ɛ4 (APOE ɛ4), cel mai puternic factor de risc pentru boala Alzheimer, indicând că riscul poate fi conferit de HSV în combinație cu APOE ɛ4 și posibil alți factori genetici. Tratamentul anti-herpesvirus poate atenua riscul de Alzheimer asociat cu HSV. În contrast, studii anterioare au oferit rezultate mixte privind asocierea dintre HSV și demență sau Alzheimer.

Studiul a inclus participanți din cohorta Prospective Investigation of Vasculature in Uppsala Seniors (PIVUS), inițiată în 2001 la Universitatea Uppsala. Participanții au fost evaluați la vârstele de 70, 75 și 80 de ani și urmăriți prin înregistrări medicale până la vârsta de 85 de ani. Prezența anticorpilor IgG și IgM anti-HSV și anti-CMV (citomegalovirus) a fost determinată prin ELISA. Statutul APOE ɛ4 a fost determinat prin genotipare sau fenotipare. Diagnosticele de demență și boală Alzheimer au fost revizuite de un geriatru experimentat. Tratamentul anti-herpesvirus a fost colectat din înregistrările de îngrijire primară și Registrul Suedez al Medicamentelor Prescrise.

Din 1.016 participanți PIVUS, 1.002 au fost incluși în studiu. Seroprevalența anti-HSV IgG a fost asociată cu un risc dublu de demență, dar nu s-a găsit o asociere semnificativă cu boala Alzheimer. Nu s-au găsit interacțiuni semnificative între seroprevalența anti-HSV IgG și purtarea APOE ɛ4 sau seroprevalența anti-CMV IgG în ceea ce privește riscul de demență. Nici tratamentul anti-herpesvirus, nici nivelurile anti-HSV IgG sau anti-HSV IgM nu au fost asociate cu riscul de boală Alzheimer sau demență printre purtătorii de HSV. Nu s-au găsit asocieri pentru seroprevalența sau nivelul anti-CMV IgG cu Alzheimer sau demență.

Seroprevalența anti-HSV IgG a fost asociată cu un risc dublu de demență, adăugând la dovezile care susțin un rol al HSV în demență. Nu s-a găsit un efect similar pentru CMV. Incidența scăzută cumulată a bolii Alzheimer ar fi putut limita puterea statistică de a detecta asocieri. Nu s-au observat interacțiuni între HSV și CMV sau APOE ɛ4 în asociere cu boala Alzheimer sau demență, necesitându-se studii suplimentare cu putere mai mare pentru a examina astfel de interacțiuni potențiale. Efectul potențial al tratamentului anti-herpesvirus asupra riscului de demență trebuie studiat în cadrul unor studii controlate randomizate pentru a evita problemele inerente studiilor observaționale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 21-02-2024 | creare: 21-02-2024 | Vizite: 568
Bibliografie
Study points to herpes simplex virus as a risk factor for dementia, link: https://www.news-medical.net/news/20240215/Study-points-to-herpes-simplex-virus-as-a-risk-factor-for-dementia.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum se reactivează virusul herpetic în condiții de stres
  • Ar putea exista o legătură între constipație și infecțiile herpetice?
  • Biomarkeri care pot indica riscul de demență
  •