Mierea îmbunătățește sănătatea cardiacă și metabolică
©
Autor: Domșa Dariana
Consumul de miere poate reduce nivelul glicemiei, al trigliceridelor și al colesterolului LDL (considerat un tip de colesterol „rău”), potrivit rezultatelor unei meta-analize efectuate de cercetătorii de la Universitatea din Toronto. Rezultatele arată că mierea oferă importante beneficii cardiometabolice, în ciuda conținutului său ridicat de zaharuri.
„Deși conține aproximativ 80% zahăr, nu trebuie omis faptul că mierea reprezintă o compoziție complexă de zaharuri comune și rare, proteine, acizi organici și alți compuși potențial benefici”, menționează autorul studiului, Tauseef Khan, profesor asociat la Facultatea de Medicină Temerty a Universității din Toronto. Lucrarea actuală reprezintă cea mai cuprinzătoare revizuire a studiilor clinice efectuate până în prezent și include 18 studii controlate la care au participat peste 1.100 de persoane. Toate studiile folosite oferă detalii precise cu privire la modul de procesare a mierii și sursele de proveniență a acesteia.
Cercetătorii au evaluat calitatea studiilor utilizate folosind sistemul GRADE și au descoperit că există o certitudine scăzută a dovezilor pentru majoritatea studiilor. Cu toate acestea, efectele observate în urma consumului de miere au fost în toate studiile fie unele neutre, fie unele benefice, în funcție de modul de procesare, cantitatea consumată sau sursa florală.
În cadrul studiilor analizate, doza medie de miere consumată zilnic a fost de 40 de grame, echivalentul a două linguri. Efecte benefice ale consumului de miere au fost observate în special după consumul de miere crudă sau de miere provenită din surse monoflorale. Mierea procesată sau din mai multe surse florale, deși nu a produs efecte benefice, nu a afectat în niciun mod controlul zahărului din sânge, efectele consumului fiind unele neutre.
sursa: News Medical
foto: Subbotina Anna / Shutterstock.com
„Deși conține aproximativ 80% zahăr, nu trebuie omis faptul că mierea reprezintă o compoziție complexă de zaharuri comune și rare, proteine, acizi organici și alți compuși potențial benefici”, menționează autorul studiului, Tauseef Khan, profesor asociat la Facultatea de Medicină Temerty a Universității din Toronto. Lucrarea actuală reprezintă cea mai cuprinzătoare revizuire a studiilor clinice efectuate până în prezent și include 18 studii controlate la care au participat peste 1.100 de persoane. Toate studiile folosite oferă detalii precise cu privire la modul de procesare a mierii și sursele de proveniență a acesteia.
Cercetătorii au evaluat calitatea studiilor utilizate folosind sistemul GRADE și au descoperit că există o certitudine scăzută a dovezilor pentru majoritatea studiilor. Cu toate acestea, efectele observate în urma consumului de miere au fost în toate studiile fie unele neutre, fie unele benefice, în funcție de modul de procesare, cantitatea consumată sau sursa florală.
În cadrul studiilor analizate, doza medie de miere consumată zilnic a fost de 40 de grame, echivalentul a două linguri. Efecte benefice ale consumului de miere au fost observate în special după consumul de miere crudă sau de miere provenită din surse monoflorale. Mierea procesată sau din mai multe surse florale, deși nu a produs efecte benefice, nu a afectat în niciun mod controlul zahărului din sânge, efectele consumului fiind unele neutre.
sursa: News Medical
foto: Subbotina Anna / Shutterstock.com
Data actualizare: 21-11-2022 | creare: 21-11-2022 | Vizite: 521
Bibliografie
Honey improves key measures of cardiometabolic health, study finds, https://www.news-medical.net/news/20221120/Honey-improves-key-measures-of-health-including-blood-sugar-and-cholesterol-levels.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O nouă invenție detectează rapid cel mai timpuriu semn de atac de cord
- Riscul de boli cardiovasculare poate fi redus prin înlocuirea unui ingredient folosit frecvent în bucătărie cu o alternativă mai sănătoasă
- Life's Essential 8 - un instrument de predicție a riscului cardiovascular
- Este posibil ca băuturile cu îndulcitori să nu fie mai sănătoase pentru inimă decât cele cu zahăr
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Mierea de Manuka- antibiotic natural- trateaza infectiile
- Miere de albine la copii
- Mierea de Manuka învinge cele mai rezistente bacterii (studiu)
- Mierea de manuka - beneficii
- E adevarat ca mierea de albine da la copii botulism?
- Mierea cu propolis si polen poate irita gatul?
- Miere de manuka in timpul sarcinii
- Miere de Manuka
- Mierea si cancerul de san