Consumul excesiv de alcool și riscul aritmiilor cardiace la adulți tineri (studiul MunichBREW II)
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent realizat de cercetători de la Spitalul Universitar Ludwig-Maximilians-Universitaet (LMU) a investigat efectele consumului acut și excesiv de alcool (binge drinking) asupra ritmului cardiac la adulți tineri sănătoși. Denumit MunichBREW II, acesta este cel mai amplu studiu de până acum care examinează modificările electrocardiografice (ECG) în urma binge drinking-ului, folosind monitorizare ECG pe durata a 48 de ore.
sursa: News Medical
Scopul studiului
- Evaluarea apariției aritmiilor cardiace, inclusiv fibrilația atrială și tahicardiile ventriculare, după consumul excesiv de alcool.
- Analizarea modului în care alcoolul influențează ritmul cardiac și sistemul nervos autonom la tineri sănătoși.
Metodologie
- Participanți: 202 voluntari care intenționau să consume cantități mari de alcool, atingând concentrații de alcool în aerul expirat de cel puțin 1,2 g/kg.
- Monitorizare: ECG portabile au înregistrat ritmul cardiac pe parcursul a patru perioade: bazală, consum de alcool (orele 1-5), recuperare (orele 6-19) și două perioade de control în zilele următoare.
- Analize efectuate: Măsurarea frecvenței cardiace medii, variabilitatea ritmului cardiac, detectarea tahicardiilor atriale și a complexelor atriale și ventriculare premature.
Rezultate cheie
- Creșterea frecvenței cardiace: Consumul de alcool a dus la o accelerare semnificativă a ritmului cardiac, depășind 100 de bătăi pe minut în multe cazuri.
- aritmii cardiace: S-a observat o creștere a episoadelor de tahicardie atrială în timpul consumului de alcool și a perioadei de recuperare.
- Modificări ale sistemului nervos autonom: Analiza variabilității ritmului cardiac a indicat o activare a sistemului nervos simpatic în timpul consumului și imediat după, urmată de o predominanță a activității parasimpatice în perioadele ulterioare.
- Evenimente aritmice clinice: Peste 5% dintre participanți au prezentat aritmii semnificative din punct de vedere clinic, inclusiv fibrilație atrială și tahicardii ventriculare, în special în perioada de recuperare.
- Impactul alcoolului ca toxină celulară: Studiul subliniază efectele nocive ale alcoolului asupra celulelor cardiace și perturbarea reglării autonome a inimii.
Concluzii
Descoperirile evidențiază riscurile asociate cu binge drinking la tinerii sănătoși, arătând că consumul acut și excesiv de alcool poate provoca aritmii cardiace potențial periculoase. Aceste rezultate subliniază importanța conștientizării efectelor negative ale alcoolului asupra sănătății cardiace și necesitatea unor cercetări suplimentare privind impactul pe termen lung al acestor aritmii induse de alcool.sursa: News Medical
Data actualizare: 10-10-2024 | creare: 10-10-2024 | Vizite: 113
Bibliografie
Heavy alcohol consumption associated with increased risk of cardiac arrhythmias, link: https://www.news-medical.net/news/20241009/Heavy-alcohol-consumption-associated-with-increased-risk-of-cardiac-arrhythmias.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Colesterolul, tensiunea arterială, greutatea și fumatul în copilărie prezic riscul de boală cardiovasculară la vârsta adultă
- Dozele mai mari de vitamina D administrate pe o perioadă lungă nu crește incidența cancerului sau a bolilor cardiovasculare
- Stimulator cardiac dezvoltat de cercetătorii australieni, o potențială soluție pentru tratamentul hipertensiunii arteriale
- Au fost identificați noi factori în ateroscleroză
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni