Noi date despre mucus ar putea ajuta pacienții să respire mai ușor

©

Autor:

Noi date despre mucus ar putea ajuta pacienții să respire mai ușor
Un studiu recent arată mecanismele care influențează vâscozitatea mucusului, iar acest lucru poate fi util în îmbunătățirea tratamentului pentru curățarea căilor aeriene pentru bolnavii de afecțiuni respiratorii cronice precum astm, fibroză cistică și bronhopneumopatie cronică obstructivă. (1)
Mucusul este format din apă și glicoproteine mucinoase, o formă de proteine lungi acoperite de glicani, molecule de zahăr. Studiul a descoperit că că o serie de proteine numite factori „trifoi” interacționează cu proteinele mucinoase și se leagă de legăturile glicanice de la suprafața lor. (2)

Anterior se descoperise că factorii „trifoi” pot face mucusul mai vâscos și se credea că această grosime apare ca un simptom al afecțiunilor respiratorii. Cu cât acești factori formează mai multe legături cu proteinele mucinoase cu atât este mai dens mucusul.

Având în vedere că mucusul este implicat atât în bolile respiratorii cât și în cele gastrointestinale sau ale aparatului reproducător, descoperirea poate ajuta la îmbunătățirea tratamentului pentru astfel de afecțiuni.

O producție normală de mucus este necesară pentru a prinde și a elimina pericole precum particulele de praf, celulele moarte sau bacteriile din plămâni. Oamenii de știință nu doresc îndepărtarea sa cu totul ci reducerea vâscozității mucusului, care în exces, afectează plămânii.

Cum peste 250 milioane de oameni se confruntă cu afecțiuni respiratorii cercetătorii cred că noua descoperire va ajuta la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane și va contribui la reducerea riscului de complicații.

sursa: ScienceDaily

Data actualizare: 26-05-2020 | creare: 26-05-2020 | Vizite: 1912
Bibliografie
1. Mucus breakthrough could help patients breathe easy, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200513081757.htm
2. Trefoil factors share a lectin activity that defines their role in mucus, https://www.nature.com/articles/s41467-020-16223-7
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou tratament pentru problemele de respirație cu care se confruntă bebelușii prematuri
  • Lipsa de aer - motive pentru care ai putea respira cu dificultate
  • Urgențele respiratorii (pulmonare) - cum să le recunoști și ce să faci
  •