Nivelurile “normale” de zahăr din sânge pot fluctua
Autor: Irimia Monica Cristiana
Un nou studiu condus de o echipă de cercetători de la Stanford University din California arată cum anumite feluri de mâncare extrem de des întâlnite pot provoca niveluri foarte mari de zahăr în sânge la persoane care sunt sănătoase. Acordând mai multă atenție acestor valori anormale, am putea preveni diabetul zaharat și multe dintre complicațiile sale.
Diabetul afectează mai mult de 30 de milioane de oameni în SUA, ceea ce însumează aproape 10% din populație. 84 de milioane de oameni au fost deja diagnosticați cu prediabet.
Nivelurile anormale de zahăr din sânge reprezintă caracteristica principală a diabetului zaharat. Pentru a verifica nivelurile de zahăr din sânge, medicii propun două metode: fie colectează probe de sânge de la pacienți, fie măsoară nivelurile de hemoglobină glicozilată (HbA1C).
Testul hemoglobinei glicozilate este utilizat în mod frecvent pentru depistarea diabetului și se bazează pe media nivelului de zahăr din sânge pe o perioadă de 3 luni. În ciuda utilizării lor la scară largă, niciuna dintre aceste metode nu poate spune nimic despre fluctuațiile zaharurilor din sânge care au loc de-a lungul unei zile. Astfel, cercetătorii coordonați de Michael Snyder, profesor de genetică la Stanford, și-au propus să monitorizeze aceste fluctuații zilnice la indivizi sănătoși din punct de vedere clinic.
Ei au urmărit cum aceste tipare de zaharuri din sânge se modificau după fiecare masă și cum acestea variau de la persoană la persoană (având în vedere că mâncau același fel de mâncare). Prof. Snyder și colegii lui au publicat rezultatele cercetării lor în jurnalul PLOS Biology. Pentru studiul lor, cercetătorii au recrutat 57 de adulți în vârstă de 51 de ani, care nu fuseseră diagnosticați cu diabet zaharat. Prof. Snyder și echipa sa au utilizat noi dispozitive pentru monitorizarea continuă a glicemiei, pentru a măsura nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, cercetătorii au evaluat secreția de insulină.
Nivelurile de zahăr din sânge au permis cercetătorilor să grupeze participanții în trei "glucozii" diferite, bazate pe tiparele variabilității zahărului din sânge. Persoanele ale căror glicemie nu variază mult au fost grupate sub eticheta de "variabilitate redusă"; cei al căror nivel de zahăr din sânge a fluctuat destul de des au fost grupați la "variabilitate severă"; și, în cele din urmă, persoanele care s-au situat la intersecția dintre cele două categorii au fost clasificate drept glucotipul "moderat".
În continuare, cercetătorii doreau să vadă cum reacționează oameni diferiți la aceleași feluri de mâncare. Astfel, au oferit tuturor participanților trei tipuri de mic dejun standard: fulgi de porumb cu lapte, pâine cu unt de arahide și un baton cu proteine.
Fiecare participant a reacționat diferit la aceste tipuri de mic dejun, ceea ce sugerează că persoane diferite metabolizează același fel de mâncare în mod diferit. În plus, studiul a arătat că alimentele comune, cum ar fi fulgii de porumb, au provocat niveluri semnificative de zahăr în sânge la majoritatea participanților.
Prof. Michael Snyder: "Studiile ce vor urma se vor concentra asupra găsirii unor cauze fiziologice ale fluctuației glicemiei", afirmă acesta. “Aceste dereglări sunt provocate nu numai de variațiile genetice, dar și de compoziția microbiomului și de funcțiile pancreasului, ale ficatului și ale altor organe ale digestiei. ”.
Cercetătorii speră că descoperirile din prezent și viitor vor ajuta la prevenirea diabetului zaharat și a complicațiilor sale.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un nou model predictiv pentru riscul de hipoglicemie la persoanele cu diabet
- Nivelurile scăzute de lipoproteină (a) nu cauzează diabet zaharat tip 2
- Eficiența tratamentului cu pleconaril și ribavirină în diabetul tip 1 (studiu)
- O pastilă cu insulină ar putea reduce nivelul de zahăr din sânge la diabetici
- Prediabet
- Despre diabet
- Interpretarea analizelor... examen urina, calciu, colesterol, glicemie
- Analize medicale: colesterol, trigliceride, glicemie, lipide
- Interpretare analiza: limfocite, glicemie, colesterol, trigliceride, proteine
- Glicemie foarte mare la copil de 6 ani
- Stare generala de rau
- Glicemie crescuta
- Glicemie ridicata