Servirea unor porții mai mari de legume poate crește consumul de legume pentru copiii mici
©
Autor: Teodorescu Mihai
Adăugarea mai multor legume în farfuriile copiilor mici poate determina creșterea cantității de legume consumate la masă de către aceștia, se arata într-un studiu recent.
Deși poate părea dificil ca un copil să fie convins să consume suficiente legume, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Statului Pennsylvania demonstrează contrariul: simpla adăugare a mai multor legume în farfurii a dus la consumarea mai multor legume la masă. Cercetătorii au descoperit că atunci când au dublat cantitatea de porumb și broccoli servite la o masă, de la 60 la 120 de grame, copiii au mâncat cu 68% mai multe legume, sau cu 21 de grame suplimentare. Condimentarea legumelor cu unt și sare nu a afectat însă consumul.
Cantitatea zilnică recomandată de legume pentru copii este de aproximativ 1, 5 căni pe zi, în conformitate cu Ghidurile dietetice oficiale pentru americani, stabilite de Departamentele de Agricultură, Sănătate și Servicii Umane din SUA. „Creșterea pe care am observat-o este egală cu aproximativ o treime din porție sau 12% din aportul zilnic recomandat pentru copii mici”, a spus Hanim Diktas, student absolvent în științe nutriționale. „Folosirea acestei strategii poate fi utilă părinților, îngrijitorilor și profesorilor care încearcă să încurajeze copiii să mănânce cantitatea recomandată de legume pe parcursul zilei. ”
Pentru studiul actual, cercetătorii au recrutat 67 de copii cu vârste cuprinse între trei și cinci ani. O dată pe săptămână, timp de patru săptămâni, participanților li s-a servit masa de prânz cu preparate diferite de legume. În timpul fiecărei mese, legumele erau servite alături de bețișoare de pește, orez, mere și lapte. Alimentele au fost cântărite înainte și după masă pentru a măsura consumul.
După analiza rezultatelor, cercetătorii au descoperit că, deși porțiunile mai mari de legume erau asociate cu un aport mai mare, adăugarea de unt și sare nu era. Copiii au raportat că le-ar fi plăcut ambele versiuni - condimentate și neasezonate - cam la fel. Aproximativ 76% dintre copii au apreciat legumele drept „delicioase” sau „doar ok”. Cercetătorii atrag însă atenția asupra faptului că, deși servirea porțiilor mai mari poate crește consumul de legume, are și potențialul de a crește risipa dacă copiii nu mănâncă toată mâncarea servită.
sursa: Science Daily
Deși poate părea dificil ca un copil să fie convins să consume suficiente legume, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Statului Pennsylvania demonstrează contrariul: simpla adăugare a mai multor legume în farfurii a dus la consumarea mai multor legume la masă. Cercetătorii au descoperit că atunci când au dublat cantitatea de porumb și broccoli servite la o masă, de la 60 la 120 de grame, copiii au mâncat cu 68% mai multe legume, sau cu 21 de grame suplimentare. Condimentarea legumelor cu unt și sare nu a afectat însă consumul.
Cantitatea zilnică recomandată de legume pentru copii este de aproximativ 1, 5 căni pe zi, în conformitate cu Ghidurile dietetice oficiale pentru americani, stabilite de Departamentele de Agricultură, Sănătate și Servicii Umane din SUA. „Creșterea pe care am observat-o este egală cu aproximativ o treime din porție sau 12% din aportul zilnic recomandat pentru copii mici”, a spus Hanim Diktas, student absolvent în științe nutriționale. „Folosirea acestei strategii poate fi utilă părinților, îngrijitorilor și profesorilor care încearcă să încurajeze copiii să mănânce cantitatea recomandată de legume pe parcursul zilei. ”
Pentru studiul actual, cercetătorii au recrutat 67 de copii cu vârste cuprinse între trei și cinci ani. O dată pe săptămână, timp de patru săptămâni, participanților li s-a servit masa de prânz cu preparate diferite de legume. În timpul fiecărei mese, legumele erau servite alături de bețișoare de pește, orez, mere și lapte. Alimentele au fost cântărite înainte și după masă pentru a măsura consumul.
După analiza rezultatelor, cercetătorii au descoperit că, deși porțiunile mai mari de legume erau asociate cu un aport mai mare, adăugarea de unt și sare nu era. Copiii au raportat că le-ar fi plăcut ambele versiuni - condimentate și neasezonate - cam la fel. Aproximativ 76% dintre copii au apreciat legumele drept „delicioase” sau „doar ok”. Cercetătorii atrag însă atenția asupra faptului că, deși servirea porțiilor mai mari poate crește consumul de legume, are și potențialul de a crește risipa dacă copiii nu mănâncă toată mâncarea servită.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 02-07-2021 | creare: 02-07-2021 | Vizite: 384
Bibliografie
Serving larger portions of veggies may increase young kids' veggie consumption, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210624135551.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Copiii care suferă de astm sunt predispuși la obezitate
- Studiu privind factorii de risc de dezvoltare timpurii pentru ADHD
- „Stâlpii” de învățare care pot maximiza orice experiență pe care o are un copil, chiar și în mediul de acasă
- BabyMind, aplicația care îi ajută pe părinți să se adapteze nevoilor celor mici
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ce probleme de sanatate apar daca se mananca rar vegetale?
- Arsuri instantanee pe limba
- Ce părere aveți despre legumele fierte?
- Dieta bazata doar pe plante si legume
- Regim alimentar numai cu fructe si legume fierte