Necesarul nutrițional la copii: o analiză a dietei vegetariene vs. dietele care includ carnea

©

Autor:

Necesarul nutrițional la copii: o analiză a dietei vegetariene vs. dietele care includ carnea
Subnutriția rămâne o problemă pediatrică majoră la nivel global, afectând aproximativ 22% dintre copiii cu vârsta sub cinci ani, care prezintă un retard de creștere, și aproape 50% dintre preșcolari, care au cel puțin o deficiență de micronutrienți. Deși există recomandări din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru diete durabile și echilibrate, încă există nelămuriri privind capacitatea dietelor strict vegetale de a satisface nevoile nutriționale, în special în cazul copiilor și adolescenților.
O revizuire sistematică recent publicată în jurnalul Nutrients a încercat să evalueze starea nutrițională a copiilor și adolescenților care urmează diete bazate pe plante, comparativ cu cei care consumă alimente de origine animală. Pentru a realiza această revizuire, cercetătorii au folosit baza de date PubMed pentru a identifica studii relevante publicate începând cu anul 2000. În total, au fost selectate pentru analiză 30 de studii, care au inclus diferite grupe de vârstă și au oferit informații detaliate despre aportul de energie și componenții nutriționali.

Studiile nu au arătat diferențe semnificative în ceea ce privește aportul energetic între copiii care urmează o dietă bazată pe plante și cei care consumă carne. Cu toate acestea, s-a observat că aportul de proteine era sub nivelul recomandat în cazul copiilor vegani. În schimb, acești copii aveau un aport mai mare de fibre, acizi grași saturați și polinesaturați (SAFA și PUFA).

Deficiențe și riscuri

În cazul copiilor care urmează diete bazate pe plante, s-au observat riscuri de deficiență la nivelul vitaminelor B12, zinc și fier, în timp ce cei care consumă carne erau predispuși la deficiențe de folat și vitamina E. În plus, indiferent de tipul dietei, au fost identificate deficiențe comune la nivelul aportului de vitamina D, calciu, iod și acizi grași omega-3.

Concluzii și recomandări

Studiul sugerează că ambele tipuri de diete – cele bazate pe plante și cele ce includ carne – pot conduce la un aport inadecvat de nutrienți esențiali. O soluție ar putea fi diversificarea alimentației cu alimente bogate în nutrienți, indiferent de originea lor. Studiul subliniază și necesitatea unor cercetări viitoare bine proiectate pentru a monitoriza efectele diverselor tipuri de diete asupra stării nutriționale, a biomarkerilor relevanți și a prevenirii bolilor cronice.

În același timp, cercetătorii indică nevoia de date din regiuni din afara Europei pentru a înțelege variabilitățile culturale și geografice în adecvarea dietelor bazate pe plante și cele care includ carne.

sursa: News Medical
foto: Nina Firsova/Shutterstock.com

Data actualizare: 17-10-2023 | creare: 17-10-2023 | Vizite: 521
Bibliografie
Balancing nutritional needs in children: Study highlights risks in plant-based and meat-based diets, link: https://www.news-medical.net/news/20231016/Balancing-nutritional-needs-in-children-Study-highlights-risks-in-plant-based-and-meat-based-diets.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta vegetariană la copil - studii și controverse
  • Cercetătorii fac apel la precauție, pe măsură ce tot mai mulți copii adoptă dietele vegetariene
  • Cercetătorii dezvăluie echilibrul delicat al beneficiilor și riscurilor dietei pe bază de plante pentru copii
  •