Originea alergiilor la copii - microbiomul intestinal
Un studiu recent condus de cercetători de la Universitatea din Columbia Britanică și BC Children's Hospital sugerează că originile mai multor alergii majore la copii ar putea fi legate de microbiomul intestinal. Studiul, publicat în revista Nature Communications, explorează legăturile dintre microbiomul intestinal și dezvoltarea a patru tipuri comune de alergii la copii: eczeme, astm, alergii alimentare și febră fânului.
Studiul
Studiul este unul dintre primele care examinează patru alergii pediatrice distincte la vârsta școlară în același timp. Cercetătorii au evaluat microbioamele a 1.115 copii urmăriți de la naștere până la vârsta de cinci ani. Aproximativ jumătate dintre copii (523) nu au avut nicio dovadă de alergii, în timp ce mai mult de jumătate (592) au fost diagnosticați cu una sau mai multe tulburări alergice de un medic specialist.
Semnătura bacteriană
Probele de scaun au relevat o semnătură bacteriană asociată cu dezvoltarea oricăreia dintre cele patru alergii până la vârsta de cinci ani. Această semnătură bacteriană este un semn distinctiv al disbiozei, sau a unui microbiom intestinal dezechilibrat, care probabil a dus la o deteriorare a mucoasei intestinale și la o creștere a răspunsului inflamator în intestin.
Factori de risc și prevenție
Studiul a examinat și modul în care diferiți factori, cum ar fi dieta, modul de naștere, locul de reședință și expunerea la antibiotice, au afectat echilibrul microbiotei intestinale și dezvoltarea alergiilor. Utilizarea antibioticelor în primul an de viață a fost cea mai incriminată în tulburări alergice ulterioare, în timp ce alăptarea timp de șase luni a fost protectoare.
Concluzii
Cercetătorii speră acum să folosească aceste descoperiri pentru a informa tratamentele care corectează un microbiom intestinal dezechilibrat și care ar putea preveni dezvoltarea alergiilor.
"Dezvoltarea terapiilor care schimbă aceste interacțiuni în timpul copilăriei poate preveni astfel dezvoltarea unei varietăți de boli alergice în copilărie, care adesea durează toată viața", spune Dr. Stuart Turvey, unul dintre autorii seniori ai studiului.
https://www.nature.com/articles/s41467-023-40336-4
Image by Freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un geamăn digital al microbiomului sugarului pentru a prezice deficitele de neurodezvoltare
- Un nou studiu facilitează identificarea copiilor cu cel mai mare risc de infecție cu virusul sincițial respirator
- Relația dintre incidența gastroenteritei acute și vârsta înscrierii la creșă
- Cercetătorii au identificat tipurile de E.coli responsabile de meningita neonatală
- Sotul meu se confrunta cu eczema de aproximativ doua luni
- Retin A este bun pt eczeme ?
- Eczema???
- Mancarimi, piele rosie si crapata, eczema, in zona genitala
- Eczemă?
- Eczema sau ciuperca la picior?
- Alergie, exema, dermatoza, dermatita etc: infectie bacteriana sau ce am EU?
- Eczema picior
- Eczema cervicala!
- Interpretare hemoleucograma