Nanoplasticele și substanțele per- și polifluoroalchilice perturbă structura și funcția biomoleculară

©

Autor:

Nanoplasticele și substanțele per- și polifluoroalchilice perturbă structura și funcția biomoleculară
Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Texas la El Paso explorează impactul nanoplasticelor și al substanțelor per- și polifluoroalchilice (PFAS), cunoscute sub denumirea de „chimicale eterne”, asupra structurii și funcției biomoleculare. Acești compuși modifică proteinele din laptele matern uman și din formulele pentru sugari, cu potențiale implicații negative asupra dezvoltării copiilor.
Echipa de cercetare a analizat efectele acestor compuși asupra a trei proteine esențiale pentru dezvoltarea și funcționarea umană: beta-lactoglobulina, alfa-lactalbumina și mioglobina. Descoperirile lor, prezentate în două articole recente din Journal of the American Chemical Society și ACS Applied Materials and Interfaces, oferă o perspectivă la nivel atomic asupra efectelor dăunătoare ale nanoplasticelor și PFAS asupra sănătății umane.

Unul dintre cele mai semnificative rezultate ale cercetării arată că nanoplasticele și PFAS „dizolvă” o regiune a proteinelor cunoscută sub numele de helix alfa, transformându-le în structuri numite foi beta. Această transformare are implicații similare cu cele observate în proteinele amiloide, asociate cu neurodegenerarea.

Detalii specifice includ:
  • Beta-Lactoglobulina (BLG): expunerea la nanoplastice și PFAS reduce eficiența cu care BLG se leagă de retinol și acizi grași, esențiali pentru dezvoltarea vizuală și cerebrală a copiilor.
  • Alfa-Lactalbumina: coruperea structurii acestei proteine din laptele matern uman poate compromite formarea lactozei, afectând imunitatea și absorbția minerală la sugari.
  • Mioglobina: funcționalitatea acestei proteine, crucială pentru stocarea oxigenului în țesuturile musculare, este compromisă de expunerea la acești compuși, cu potențiale efecte asupra respirației și anemiei.

Cercetările suplimentare arată că nanoplasticele afectează negativ și locomoția la viermi, într-un mod comparabil cu paraquatul, un erbicid legat de boala Parkinson.

Rezultatele studiului subliniază necesitatea cercetării continue pentru înțelegerea impactului acestor materiale și dezvoltarea de alternative mai sigure, având implicații importante pentru sănătatea publică și politicile de mediu. Echipa de cercetare plănuiește să extindă studiile asupra altor tipuri de plastice și compuși PFAS.

sursa: Science Daily
foto: University of Texas at El Paso

Data actualizare: 17-07-2024 | creare: 17-07-2024 | Vizite: 258
Bibliografie
Nanoplastics and 'forever chemicals' disrupt molecular structures, functionality, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/07/240711132144.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii americani au descoperit că microplasticele sunt prezente în laptele matern și în formulele de lapte praf
  • Efectele plasticului ajuns în organismul uman (nanoplastic şi microplastic)
  • Microplasticele sunt prezente în fecalele umane la aproape 60% dintre oameni
  •