Nanocorpii sintetici - salvatori de vieți împotriva tulpinilor de SARS-CoV-2
O nouă strategie s-ar putea dovedi câștigătoare în lupta prelungită împotriva virusului SARS-CoV-2: realizarea de nanocorpi cu structură asemănătoare anticorpilor umani.
În cadrul unui studiu publicat recent în jurnalul Nature, diverse tipuri de nanocorpi sintetici au reușit să evite mutațiile tulpinilor virale și au împiedicat legarea virusului de receptorul ACE2. Variantele virale de SARS-CoV-2 incluse în studiu au fost cele alpha, beta și gamma.
„Companiile au început deja să vorbească despre impunerea dozelor de rapel pentru vaccinurilor existente”, a declarat Kai Xu, profesor asistent la Ohio State University și co-autor al studiului. „Însă virusul capătă mutații constant, iar viteza mutației poate fi mai rapidă decât putem noi să realizăm vaccinuri. Prin urmare, trebuie să folosim mai multe mecanisme pentru a controla răspândirea virusului. ”
Receptorul ACE2 este calea prin care virusul SARS-CoV-2 reușește să pătrundă în celulele umane, infectând gazda. Atașarea virusului de acest receptor se realizează prin intermediul unei structuri virale numite RBD. „Această interfață RBD-ACE2 se află în partea superioară a domeniului de legare a receptorilor - această regiune este principala țintă pentru anticorpii umani, generați de vaccinare sau de infecții anterioare, pentru a bloca intrarea virală”, a spus Jianliang Xu. „Dar este, de asemenea, o regiune mutată frecvent în variantele de coronavirus. "
Nanocorpii utilizați în studiu reprezintă anticorpi derivați din imunizarea mamiferelor camelide. Eficiența acestor nanocorpi a fost îmbunătățită prin expunerea animalelor la diverse părți ale noului coronavirus, inclusiv structura virală RBD, pentru a stimula, mai întâi, imunitatea mamiferelor împotriva virusului.
Necesitatea găsirii unei soluții alternative în lupta cu virusul SARS-CoV-2 apare din modificarea continuă a structurii virale prin mutații. Cercetătorii au afirmat că utilizarea pe termen lung a vaccinurilor actuale va deveni ineficientă, deoarece eficacitatea anticorpilor este afectată în mod semnificativ de aceste mutații. Diferența dintre anticorpii apăruți de pe urma imunizării prin vaccinare și nanocorpii sintetici utilizați în acest studiu este reprezentată de capacitatea nanocorpilor de a recunoaște o regiune ascunsă a virusului. Odată blocată această regiune, procesul de infectare a gazdei umane poate fi oprit, legarea de receptorul ACE2 devenind imposibilă.
Există numeroase proiecte de cercetare care se derulează pe acest subiect, iar, până acum, concluziile sugerează că nanocorpii ar putea deveni instrumente folositoare pentru a preveni mortalitatea COVID-19. „Planul nostru pentru viitor este acela de a izola anticorpii în mod specific împotriva variantelor emergente pentru dezvoltarea terapeutică și de a găsi o soluție mai bună pentru vaccinuri”, a adăugat Jianliang Xu.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Expansiunea urbană creează noi nișe pentru bolile infecțioase
- Efectele indirecte ale COVID-19 asupra tinitusului, o condiție comună manifestată prin „țiuit” în urechi, discutate de cercetători
- În Europa de Nord, incidența infecțiilor cu borelioză urmează variațiile abundenței populațiilor de șobolani
- Antibioticele pot crește probabilitatea de apariție a unor infecții urinare recurente
intră pe forum