Monitorizarea constantă a tensiunii arteriale poate reduce mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare

©

Autor:

Monitorizarea constantă a tensiunii arteriale poate reduce mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare
Aproximativ 15% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani pot suferi de o formă nediagnosticată de hipertensiune arterială, prezentă exclusiv pe timpul nopții, care îi expune semnificativ riscului de boli cardiovasculare.
O nouă cercetare, condusă de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, sugerează faptul că o monitorizare constantă a tensiunii arteriale poate ajuta la creșterea ratei de diagnostic a hipertensiunii arteriale pe timpul nopții și implicit la reducerea mortalității din cauza bolilor cardiovasculare.

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale, pentru un interval de 24 de ore, a pierdut din popularitate odată cu pandemia COVID-19, pe fondul temerilor oamenilor de a petrece timpul în medii intraspitalicești. Monitorizarea la domiciliu a tensiunii arteriale, folosind un tensiometru, deși poate ajuta la identificarea hipertensiunii arteriale, nu este o metodă eficientă întotdeauna, deoarece, în unele situații, creșterile tensiunii arteriale pot fi înregistrate exclusiv pe timpul nopții, în timpul somnului.

În cadrul studiului actual, cercetătorii au analizat tiparele tensiunii arteriale pentru un interval de 24 de ore la pacienții internați în spital și diagnosticați anterior cu hipertensiune arterială, pe care le-au comparat cu cele ale unor pacienți monitorizați în timpul activităților lor zilnice normale. Descoperirile au indicat faptul că aproape 50% dintre participanții la studiu monitorizați în spital au avut o creștere a tensiunii arteriale pe timp de noapte. Comparativ, aproximativ 15% dintre participanții din grupul comunitar, fără hipertensiune arterială diagnosticată anterior, au avut o creștere a tensiunii pe timpul nopții.

„În mod normal, tensiunea arterială scade pe parcursul nopții, în timpul somnului, urmând ca apoi să crească, după trezire. Pentru anumiți indivizi, în special cu pentru vârstnici sau pentru cei cu boli renale sau metabolice, modelul este inversat: tensiunea arterială crește noaptea și apoi scade, după trezire”, a explicat co-autorul Lionel Tarassenko, profesor de inginerie electrică și fondator al Institutului de Inginerie Biomedicală de la Universitatea din Oxford.

În cazul persoanelor cu un model inversat al modelului ciclic al tensiunii arteriale, riscul de boli cardiovasculare este adesea mai mare, din cauza faptului că monitorizările efectuate pe timpul zilei nu indică nicio problemă, iar monitorizările pe timpul nopții lipsesc. „Studiul arată că măsurarea pe timpul nopții a tensiunii arteriale ar putea ajuta la identificarea a mai mult de 10% dintre persoanele cu hipertensiune arterială nediagnosticată”, declară co-autorul Laura Armitage, cercetător doctoral în Departamentului de Științe ale Sănătății de la Universitatea din Oxford.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-09-2022 | creare: 28-09-2022 | Vizite: 348
Bibliografie
Study shows the importance of night-time blood pressure assessment for diagnosing hypertension, link: https://www.news-medical.net/news/20220926/Study-shows-the-importance-of-night-time-blood-pressure-assessment-for-diagnosing-hypertension.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipertensiunea arterială ar putea crește riscul pentru demență vasculară
  • Cofeina ar putea interacționa cu tratamentul hipertensiunii arteriale
  • Cum se măsoară tensiunea arterială?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum