Moleculele de zahăr, o țintă potențială pentru dezvoltarea unor noi terapii împotriva cancerului

©

Autor:

Moleculele de zahăr, o țintă potențială pentru dezvoltarea unor noi terapii împotriva cancerului
Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Basel descrie o modalitate eficientă prin care poate fi neutralizat mecanismul prin care celulele canceroase evită atacurile sistemului imunitar al organismului, folosind moleculele de zahăr de pe suprafața lor. Descoperirile se pot dovedi extrem de importante, în vederea identificării unor noi terapii eficiente împotriva cancerului.
Sistemul imunitar al organismului uman are capacitatea de a îndepărta cu ușurință celulele anormale, prin intermediul unui mecanism care poate depista o serie de caracteristici incorporate doar în celulele sănătoase. Cu toate acestea, celulele canceroase posedă capacitatea de a manipula mecanismele de siguranță ale celulelor sănătoase și de a păcăli astfel sistemul imunitar, care va considera celulele canceroase ca fiind unele sănătoase.

Progresele din ultimii ani au permis dezvoltarea unor terapii care pot împiedică celulele canceroase să inhibe răspunsul imun. Cunoscute sub denumirea de „puncte de control imun”, aceste terapii utilizează proteine ​​produse artificial, care ajută sistemul imunitar să depisteze și să atace celulele canceroase. Există, însă, multe tumori care pot continua să se dezvolte, în ciuda atacurilor sistemului imunitar, nivelurile de succes ale terapiei fiind unele modeste. Din acest motiv, cercetătorii au încercat în ultimii ani să identifice noi abordări pentru a angaja răspunsurile imune anti-tumorale mai eficient.

După multiple încercări, o echipă de cercetători din care face parte și profesorul Carolyn Bertozzi, laureat al premiului Nobel, a identificat o abordare promițătoare. Mai exact, cercetătorii au descoperit că modificarea moleculelor de zahăr de pe suprafața celulelor canceroase poate determina o creștere semnificativă a răspunsului imun antitumoral, lucru demonstrat în experimente de laborator efectuate pe șoareci. „Abordarea noastră, atunci când este combinată cu metodele de blocare a punctelor de control imun, ar putea stopa într-adevăr creșterea tumorii la șoarecii de laborator”, a declarat autorul studiului, profesorul Heinz Läubli de la Universitatea din Basel.

sursa: Science Daily
foto: Anticorpi și celule T atacă o celulă canceroasă. (Image: iStock)

Data actualizare: 18-11-2022 | creare: 18-11-2022 | Vizite: 322
Bibliografie
Sugar molecules as a target in cancer therapy, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221107103218.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nanoparticule polimerice pentru localizarea și tratarea tumorilor mamare
  • Nanoroboți pentru distrugerea celulelor canceroase
  • Un sistem anticancer deghizează medicamentele în grăsime
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum