O nouă metodă, mai precisă, de depistare a cancerului cervical

©

Autor:

O nouă metodă, mai precisă, de depistare a cancerului cervical
Cancerul de col uterin este una dintre principalele cauze de deces prin cancer în rândul femeilor, astfel că depistarea timpurie și tratamentul adecvat pot reduce semnificativ mortalitatea asociată acestei boli. Testarea pentru HPV, metodă primară de screening pentru cancerul de col uterin, deși sensibilă și cu o valoare predictivă negativă foarte mare, se confruntă cu provocarea infecțiilor HPV tranzitorii, care pot duce la trimiterea inutilă a pacientelor la colposcopie.
Pentru a minimiza supradiagnosticarea și supratratarea, este esențială identificarea unei metode de triere obiective și eficiente. În acest context, studiul recent publicat în BMC Medicine propune metoda CerMe (Cervical Cancer Methylation), care se bazează pe detecția hipermetilării PCDHGB7, un marker nou identificat pentru detecția timpurie a cancerului de col uterin, fără a necesita tratamentul cu bisulfit, pas obligatoriu în multe metode existente, care poate duce la pierderea probelor și la scăderea sensibilității în detectarea cancerului.

Studiul a inclus 3.251 de femei pozitive pentru hrHPV, cu vârsta de 30 de ani sau peste, recrutate de la International Peace Maternity and Child Health Hospital, care au fost supuse atât testării pentru HPV, cât și citologiei, urmate de colposcopie și testarea metilării. Rezultatele au arătat că metoda CerMe este superioară metodei de detectare a metilării FAM19A4/miR124-2 în ceea ce privește sensibilitatea și specificitatea pentru leziunile CIN2+ și cancerul de col uterin. De asemenea, CerMe a depășit metodele de citologie existente în detectarea cancerului de col uterin, în special la femeile cu vârsta între 30 și 40 de ani.

Concluziile studiului subliniază potențialul metodei CerMe de a reduce trimiterea inutilă la colposcopie, supradiagnosticarea și supratratarea, oferind un instrument promițător pentru trierea femeilor cu hrHPV. În viitor, sunt necesare studii pe termen lung pentru a evalua eficacitatea clinică a acestei metode și un studiu de follow-up este în curs pentru a evalua valoarea predictivă a detectării CerMe în progresia bolii într-o cohortă mare de pacienți cu risc ridicat.

sursa: News Medical
foto: Jo Panuwat D / Shutterstock.com

Data actualizare: 09-02-2024 | creare: 09-02-2024 | Vizite: 622
Bibliografie
New cervical cancer detection method promises to reduce unnecessary screenings, link: https://www.news-medical.net/news/20240208/New-cervical-cancer-detection-method-promises-to-reduce-unnecessary-screenings.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiență dovedită pe termen lung a vaccinului împotriva cancerului cervical
  • Dispozitivele intrauterine asociate cu acăderea incidenței de cancer cervical
  • În lipsa măsurilor de vaccinare și screening, incidența cancerului cervical va crește dramatic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum