O nouă țintă pentru imunoterapia cancerului colorectal

©

Autor:

O nouă țintă pentru imunoterapia cancerului colorectal
Cercetătorii au identificat o țintă pentru imunoterapia cancerului colorectal iar rezultatele studiului au fost publicate pe data de 7 mai 2020 în JCI Insight. Tința descoperită este ST2, o moleculă cu rol de punct de control care ar putea ajuta celulele T imune să devină mai eficiente.
Considerată a fi viitorul tratamentului împotriva cancerului, fiind mai puțin toxică decât chimioterapia, imunoterapia utilizează sistemul imun al organismului pentru a ținti și distruge celulele neoplazice. Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent întâlnit tip de cancer. Având în vedere că puțini pacienți răspund la imunoterapie, chimioterapia este la momentul actual standardul de tratament.

Punctele de control reprezintă o parte importantă a sistemului imun cu rol în prevenirea celulelor imune să distrugă celulele sănătoase. Funcția celulelor T, celule ale sistemului imun, este de a lupta împotriva infecțiilor și a cancerului. Totuși, cancerul este o boală înșelătoare care poate crea un micromediu ce previne atacarea celulelor tumorale de către celulele T. O neoplazie poate determina utilizarea incorectă a anumitor factori precum activarea moleculelor „puncte de control”.

În interiorul micromediului tumoral, sistemul imun al organismului realizează că ceva este în neregulă și trimite anumite semnale, de pildă alarmina IL-33. Aceasta aduce la nivelul micromediului celulele imune denumite macrofage, care exprimă un receptor pentru IL-33 și anume ST2. Astfel, ceea ce se crede inițial a fi un lucru bun devine un lucru rău iar macrofagele devin un inamic în lupta împotriva cancerului.

Investigând informațiile genetice tumorale ale pacienților cu cancer, cercetătorii au descoperit că funcția celulelor T este redusă la bolnavii cu nivele crescute de ST2. Ei au observat o creștere a expresiei ST2 la nivelul macrofagelor din probele de țesut tumoral colorectal în faze timpurii și terminale.

Oamenii de știință au putut identifica macrofage ce exprimă ST2 în toate probele participanților la studiu, ceea ce ar putea însemna că țintirea acestor macrofage ar putea fi benefică.

Cercetătorii au descoperit că țintirea macrofagelor ce exprimă ST2 la cobai poate încetini creșterea tumorală. După ce aceste celulele s-au redus, celulele T au fost mai eficiente în lupta împotriva cancerului.

La momentul actual, oamenii de știință investighează și o combinație terapeutică, cu inhibitorii punctelor de control ai PD-1 (care stimulează în mod direct celulele T) și moleculele care atacă macrofagele ST2 (care cresc activitatea celulelor T prin blocarea inhibitorilor). Cercetătorii sunt încrezători că utilizarea a două puncte de control ar putea crește răspunsul la tratamentul cancerului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-05-2020 | creare: 26-05-2020 | Vizite: 1705
Bibliografie
Researchers ID target for colorectal cancer immunotherapy: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200511142106.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Factori de risc pentru cancerul colorectal
  • Ce trebuie să știi despre screening-ul cancerului colorectal?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum