Depistarea bolii Alzheimer printr-o analiză de sânge

©

Autor: Redacția ROmedic

Depistarea bolii Alzheimer printr-o analiză de sânge
Oamenii de știință din cadrul Școlii de Medicină Osteopatică (Universitatea Rowan din Statele Unite ale Americii) au dezvoltat un test de sânge ce ar putea fi eficient în detectarea precoce și cu acuratețe a bolii Alzheimer.

Boala Alzheimer este o afectiune neurodegenerativă care afectează țesutul cerebral și funcțiile lui. Maladia își poate face debutul fără ca simptomele să apară, fiind influențată de factori genetici, dar și de stilul de viață.

La baza cercetărilor a stat o categorie de auto-anticorpi, biomarkeri sangvini pentru un număr foarte mare de afecțiuni și pentru stadiul acestora. Prin depistarea bolii Alzheimer în stadii incipiente, înainte ca simptomele să apară, pacienții pot face modificări benefice ale stilului de viață, astfel încât să încetinească progresul bolii. Asta deoarece afecțiunile vasculare, diabetul, colesterolul ridicat sau obezitatea pot reprezenta factori de risc pentru progresul bolii Alzheimer.

Auto-anticorpii de leagă de neuroni și accelerează acumularea depozitelor β-amiloide, semn distinctiv al patologiei Alzheimer. Acești auto-anticorpi sunt prezenți în sângele oricărei persoane, însă în cantitate diferită în funcție de vârstă, sex sau prezenta unor afecțiuni. Acestea din urmă își pot pune amprenta în mod specific asupra anticorpilor, făcând posibilă detectarea afecțiunii respective.

Testul sangvin conceput ar putea permite depistarea bolii prin intermediul acestor depozite β-amiloide, dar și depistarea altor patologii, cum ar fi Parkinson, scleroza multiplă sau cancerul de sân.

Autorii studiului menționează că stilul de viață trebuie controlat în permanență, inclusiv alimentația și nivelul de activitate fizică, pentru a reduce riscul de apariție a unor afectiuni, cum ar fi boala Alzheimer.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 21-12-2018 | creare: 20-10-2015 | Vizite: 7317
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum