Mituri despre cancer pe care multă lume le crede

©

Autor:

Mituri despre cancer pe care multă lume le crede
Anumite idei populare despre cum apare și se răspândește cancerul, deși greșite din punct de vedere științific, pot părea de încredere, mai ales atunci când aceste idei au rădăcini în teoriile vechi. Dar ideile greșite despre cancer pot duce la stări inutile de îngrijorare și chiar împiedică luarea unor decizii corecte pentru prevenirea și tratamentul cancerului. (1)

Cancerul este o luptă pentru supraviețuire

Mulți oameni cred că cancerul este o bătălie care poate fi câștigată de cel mai hotărât și mai responsabil pacient. Cu toate acestea, chiar și pacienții care urmează instrucțiunile oncologului pot fi în dezavantaj în raport cu rapiditatea cu care progresează boala.
Uneori, stabilirea unui obiectiv realist asigură îmbunătățirea calității vieții.

Nu poți face nimic pentru a preveni cancerul

Până la 50% din toate cazurile de cancer pot fi prevenite prin alegerea unui stil de viață sănătos, cum ar fi exercițiile fizice, dieta și evitarea toxinelor.
Specialiștii recomandă un program regulat de exerciții fizice, chiar dacă durata acestuia este scurtă. Stabilirea unei rutine se poate dovedi benefică pentru sănătatea ta.
De asemenea, este important să se stabilească obiceiuri alimentare sănătoase, cum ar fi evitarea excesului de zahăr și a alimentelor puternic procesate și care să includă o varietate de fructe și legume.

Dacă ai un caz de cancer în familie, atunci și tu vei suferi de cancer

Mulți oameni care au o mutație genetică asociată cu un risc crescut de cancer cred că nu pot face nimic pentru a evita cancerul, dar există alternative în acest sens.
Unele dintre acestea pot activa sau opri expresia genelor. Este ceea ce este cunoscut sub denumirea de eipgenetică. Aceasta este un domeniu în care mediul înconjurător și influențele externe pot schimba expresia genelor, ceea ce îi conferă pacientului puterea de a face alegeri care îi influențează sănătatea, cum ar fi o dietă sănătoasă și exerciții fizice. (2)

Cancerul este o condamnare la moarte

Mulți oameni cred că cancerul este incurabil în ciuda tuturor banilor investiți în decenii de cercetare. Dar, deși cancerul poate fi un diagnostic devastator, nu este lipsit de speranță. Noi cercetări în domeniul imunoterapiei oferă mai multă speranță pacienților în legătură cu gestionarea bolii și chiar tratarea acesteia.
Probabilitatea de a muri de cancer a scăzut constant din anii 1990. Ratele de supraviețuire pentru unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, prostată și cancerul tiroidian, sunt acum de 90% sau mai mari. (3)

Consumul de zahăr cauzează cancerul

Zahărul nu provoacă cancer, nici nu-l agravează. Zahărul este necesar pentru a susține sistemul imunitar, care ajută în lupta împotriva cancerului. (4)

O intervenție chirurgicală poate provoca răspândirea sau agravarea cancerului

Cancerul se răspândește prin sânge sau prin sistemul limfatic. O intervenție chirurgicală nu crește riscul cancerului de a se răspândi. În urma procedurilor standard, chirurgii folosesc metode speciale și își asumă precauții pentru a preveni răspândirea celulelor canceroase în timpul biopsiilor sau chirurgiei pentru a elimina tumorile.

Consumul de cafea sau de ceai poate reduce riscul de cancer

Au fost multe cercetări care au analizat dacă ceaiul verde și cafeaua pot afecta riscul de cancer. Plecând de la ideea că antioxidanții din fructe și legume protejează împotriva cancerului; s-a încercat să se descopere modul în care aceiași antioxidanti care sunt în ceai sau în cafea pot ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului.
Unele studii de laborator au arătat că extractele din ceaiul verde pot opri creșterea celulelor canceroase. Ceaiul verde conține substanțe numite polifenoli și un subgrup numit catechine, despre care oamenii de știință cred că îi oferă ceaiului verde proprietăți antioxidante. (5)

Dacă ai cancer, trebuie să te odihnești și să nu faci mult efort fizic

Exercițiile fizice au efecte pozitive în comparație cu alte tratamente care pot avea efecte secundare daunătoare. Antrenamentul fizic este un tip de terapie care oferă beneficii mai multor sisteme din organism.
Studiile clinice pentru tratarea cancerului sunt o opțiune pentru pacienții care nu au altă alternativă
De fapt, un studiu clinic este întotdeauna o opțiune pentru a îmbunătăți modul în care progresează cancerul. Prin participare, pacienții pot avea acces la noi opțiuni de cercetare înainte ca acestea să fie disponibile pe scară largă. Studiile clinice permit fiecărui pacient să joace un rol activ în îngrijirea medicală.

Tinerii nu pot avea cancer de prostată

În timp ce este adevarat că riscul de cancer de prostată și incidența acestuia este mai ridicată în cazul bărbaților în vârstă, aceasta nu înseamnă că este o boală care apare doar la persoanele cu o vârstă înaintată.
De fapt, mai mult de 70.000 de bărbați sunt diagnosticați cu cancer de prostată mai devreme de vârsta de 65 de ani. (6)

Nu poți face nimic pentru a reduce riscul de apariție a cancerului de sân

Potrivit cercetărilor, 90 % din cazurile de cancer mamar se datorează, în mare măsură stilului de viață și factorilor de mediu. Pentru a-ți menține riscul la fel de scăzut, păstrează o greutate sănătoasă, stabilește un program regulat de exerciții fizice și limitează cantitatea de alcool.

Mamogramele descoperă toate tipurile de cancer de sân

În 10% din cazuri, cancerul de sân nu a fost diagnosticat prin mamografie. Astfel, examenul mamar este foarte important.

Tratamentul cancerului de prostată provoacă întotdeauna impotență

Acesta este unul dintre motivele pentru care bărbații au fost inițial reticenți în legătură cu tratamentul pentru cancerul de prostată după ce au fost diagnosticați.
Tehnologia de ultimă generație, mai ales atunci când este vorba despre robotică, poate oferi beneficii la noivelul țesutului și al nervilor, motiv pentru care bărbații nu vor rămâne permanent impotenți după operație.
Mai mult, această tehnologie poate fi complet curativă, ceea ce înseamnă că elimină cancerul de prostată.

Canabisul vindecă cancerul

Deși există unele dovezi care susțin că canabisul poate ucide unele tipuri de celule canceroase, nu există studii care susțin această idee în studii realizate pe oameni. Există un decalaj mare între testele de laborator și tratamentul uman. Problema cu acest mit este că pacienții doresc adesea să folosească canabisul pentru tratament, în loc de tratamentul convențional neplăcut, dar clar dovedit.

Chimioterapia înseamnă că îți vei pierde părul

Deoarece nu există doar un anumit tip de cancer, chimioterapie diferă de la un caz la celălalt. Este adevărat că există anumite terapii care cauzează căderea părului, dar există altele care nu au acest efect secundar. Chimioterapia depinde de tipul cancerului, precum și de stadiul în care se află evoluția cancerului. Multe chimioterapii sunt bine tolerate și au efecte secundare mult mai subtile.

Dacă ai cancer mamar, ar trebui să eviți produsele din soia

Soia este de multe ori evitată de către pacienții cu cancer pentru că este o plantă cu un nivel crescut de estrogen. Nu există date definitive care să sugereze că produsele naturale din soia, ca parte a unei alimentații sănătoase, pot crește riscul de cancer. Dimpotrivă, există unele dovezi că soia poate reduce riscul de cancer la sân, dar acest lucru are nevoie de o mai bună cercetare. (7)

Sutienele pot provoca cancer mamar

Un studiu științific din 2014 a analizat legătura dintre purtarea unui sutien și cancerul de sân. Rezultatele au indicat că nu există nicio diferență reală în ceea ce privește riscul între femeile care purtau un sutien și femeile care nu purtau sutien.

Radiația este periculoasă

În timp ce radiația, în general, este periculoasă, radiațiile medicale sunt mai sigure decât oricând. Tehnologia robotizată, ghidarea imaginii, software-ul sofisticat, sistemele de gestionare a mișcării reprezintă câteva dintre cele mai importante evoluții tehnologice din ultimul deceniu care au făcut ca radiațiile să trateze cancerul într-o manieră sigură.


Sunt prea tânăr ca să pot avea cancer

Deși este în general acceptat că riscul de cancer crește odată cu vârsta, există și alte tipuri de cancer cum ar fi leucemia și limfomul care pot afecta pacienții mai tineri. Se recomandă întotdeauna să soliciți o opinie medicală pentru orice simptom care ar indica cancerul.

Telefoanele mobile pot provoca cancer

Până în prezent, nu există dovezi concludente care să susțină o corelație directă între utilizarea telefonului mobil și tumorile cerebrale. Telefoanele mobile funcționează practic folosind unde de radiofrecvență. Aceasta este o formă de energie electromagnetică foarte scăzută, care este puțin probabil să provoace cancer deoarece acestea sunt în esență o formă de radiație neionizantă.


Data actualizare: 02-11-2018 | creare: 02-11-2018 | Vizite: 1567
Bibliografie
1. Common Cancer Myths and Misconceptions. Url: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/myths
2. Diet and Physical Activity: What’s the Cancer Connection? Url: https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/diet-physical-activity/diet-and-physical-activity.html
3. Annual Report to the Nation on the Status of Cancer. Url: https://seer.cancer.gov/report_to_nation/
4. Artificial Sweeteners and Cancer. Url: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/artificial-sweeteners-fact-sheet
5. Green tea (Chinese tea). Url: Green tea (Chinese tea)
6. Prostate Cancer in Elderly Men. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2483315/
7. Will eating soy increase my risk of breast cancer? Url: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/soy-breast-cancer-risk/faq-20120377
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Topul celor mai frecvente forme de cancer
  • Ce factori cresc sau scad riscul de cancer?
  • Cum afectează țesutul gras în exces cancerogeneza?
  •