MIT: Alunițele cu fire de păr nu sunt maligne (canceroase)

MIT: Alunițele cu fire de păr nu sunt maligne (canceroase)

©

Autor:

MIT: Alunițele cu fire de păr nu sunt maligne (canceroase)

FALS

AluniÈ›ele sau nevii melanocitari (pigmentari) sunt leziuni benigne care apar pe suprafaÈ›a pielii, pe care fie le avem din naÈ™tere, fie le dobândim pe parcursul vieÈ›ii. Acestea sunt formate din aglomerări de melanocite (celule producătoare de melanină) È™i variază în ceea ce priveÈ™te forma, culoarea, dimensiunea, textura.

Pentru că nevii melanocitari pot „ascunde” un melanom malign (o formă agresivă de cancer de piele), este indicat ca măcar o dată pe lună să ne examinăm aluniÈ›ele, acordând atenÈ›ie eventualelor modificări de aspect È™i aluniÈ›elor noi care apar. Totodată, este important ca o dată pe an să ne adresăm unui medic dermatolog, pentru o consultaÈ›ie de screening.

Din păcate, nedepistat în faza incipientă, melanomul malign nu are un prognostic favorabil. Boala evoluează rapid, iar în stadiile finale nu mai poate fi tratată. Multe persoane nu acordă importanță prevenÈ›iei (prin auto-examinare È™i consultaÈ›iile anuale), iar miturile È™i concepÈ›iile greÈ™ite despre aluniÈ›e îngreunează È™i mai mult tratamentul corect acolo unde este cazul.

O astfel de înÈ›elegere greÈ™ită a relaÈ›iei dintre aluniÈ›e È™i cancer este că dacă o aluniță prezintă fire de păr, este exclus ca ea să fie malignă. Însă ultimele descoperiri în ceea ce priveÈ™te diagnosticul melanomului arată clar că este vorba despre o concepÈ›ie eronată È™i periculoasă


Când melanomul se dezvoltă dintr-o aluniță care prezintă un fir de păr, acesta dispare doar când celulele maligne avansează È™i distrug foliculul de păr. Până atunci el continuă să fie acolo. Ori a ne încrede în acest mit ar însemna să excludem un posibil diagnostic È™i să pierdem practic perioada când carcinomul poate fi îndepărtat.

Este posibil ca acest mit să fi apărut ca urmare a observaÈ›iilor medicilor cu mulÈ›i ani în urmă, când melanomul nu era depistat în faze atât de timpurii ca astăzi. Acest tip de cancer era atunci diagnosticat când era mult prea avansat, după ce foliculii de păr fuseseră deja distruÈ™i de leziunile maligne. De aici a rezultat o corelaÈ›ie eronată între caracterul benign al aluniÈ›elor È™i prezenÈ›a firelor de păr, o idee care a persistat până recent.

Primul studiu care a ridicat această problemă È™i care a făcut referire la necesitatea de a acorda aceeaÈ™i atenÈ›ie aluniÈ›elor care prezintă fire de păr a fost publicat în 2007 È™i a prezentat trei studii de caz, în care aluniÈ›e cu fire de păr s-au dovedit a fi canceroase.

DeÈ™i în majoritatea cazurilor leziunile benigne sunt cele care prezintă fire de păr, ocazional acestea se pot regăsi È™i la nivelul celor canceroase. De aceea nu treceÈ›i cu vederea o aluniță ca fiind inofensivă doar pentru că are un fir de păr, pentru a nu vă expune unui pericol inutil.


Data actualizare: 14-10-2019 | creare: 16-03-2015 | Vizite: 28537
Bibliografie
(1)Common Moles, Dysplastic Nevi, and Risk of Melanoma, link: https://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/moles
(2)Why You Should Know about Melanoma, link: https://www.cancer.org/acs/groups/content/documents/document/acspc-024621.pdf
(3)Misconceptions about moles and melanoma, link: https://www.dermatim.net/en/news/38/Misconceptions-about-moles-and-melanoma
(4)BENIGN MELANOCYTIC NAEVUS (acquired and dermal naevi ie common moles), link: https://www.pcds.org.uk/clinical-guidance/moles
(5)Dispelling the myth of the "benign hair sign" for melanoma, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17156892
(6)Dermatologists Warn Myths About Melanoma Could Lead to Delayed Diagnosis and Treatment, link: https://www.prnewswire.com/news-releases/dermatologists-warn-myths-about-melanoma-could-lead-to-delayed-diagnosis-and-treatment-57960282.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Paradoxul utilizării cremelor solare
  • AluniÈ›ele
  • Un nou medicament ar putea reduce răspândirea melanomului cu până la 90%
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum