MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
©
Autor: Costin Oana
FALS
În ultimii anii a devenit tot mai răspândită ideea că antiperspirantele, prin conținutul lor de aluminiu și parabeni, dar și în urma aplicării frecvente într-o zonă atât de apropiată de sâni, ar contribui la apariția cancerului mamar.
Cercetarea desfășurată până acum nu susține însă o relație de tip cauză-efect între folosirea antiperspirantelor și instalarea cancerului de sân, această cauzalitate fiind cu atât mai improbabilă cu cât nicio corelație între cele două nu a fost sugerată. Totuși, îngrijorarea persistă, mai ales că este vorba de un produs de igienă utilizat zilnic de majoritatea femeilor.
Care sunt argumentele care susțin acest mit?
Compușii aluminiului sunt ingrediente de bază ale antiperspirantelor, despre care se consideră că ar fi absorbiți în piele, producând efecte similare estrogenului: proliferarea celulelor maligne și dezvoltarea cancerului. Parabenii sunt alte elemente nocive, care de asemenea simulează acțiunea estrogenului.Pe lângă aceste componente, alte argumente invocate sunt:
- rănile la nivelul pielii subrațului provocate de lama de ras ar permite substanțelor cancerigene să intre în organism și să fie depozitate în nodulii limfatici
- majoritatea tumorilor maligne apar în cadranul superior extern al sânului, în apropiere de nodulii limfatici
- incidența mai mică a cancerului de sân la bărbați, care ar putea fi explicată de faptul că femeile își îndepărtează mult mai des părul din zona axială folosind lama și crescând astfel riscul de a produce răni ale pielii, prin care substanțele nocive pătrund mai ușor
- antiperspirantele ar bloca eliminarea toxinelor prin transpirație (1), (2)
De ce caracterul cancerigen al antiperspirantelor este un mit?
Unele argumente și explicații care mențin acest mit denotă o înțelegere greșită a funcționării organelor:- Glandele sudoaripare din zona axilară nu au ca principală responsabilitate așa-numita „detoxifiere” a organismului; „toxinele” și „detoxifierea” sunt niște concepte vagi, folosite excesiv în medicina alternativă, dar care nu spun practic nimic – dacă toxinele se referă la reziduurile pe care le produce organismul, ele sunt metabolizate de ficat și eliminate prin rinichi; o mică parte din aceste substanțe se elimină și prin transpirație, însă rinichii sunt organele principale implicate în acest proces de „curățare”
- Nu există o conexiune între nodulii limfatici și glandele sudoaripare, de aceea este greșită presupunerea că un număr mai mare de tumori canceroase apar în cadranul superior extern al sânului din cauza apropierii de zona aplicării antiperspirantelor; o explicație mult mai logică pentru numărul într-adevăr mai ridicat al tumorilor localizate în acest cadran este că sânul nu este împărțit în 4 părți (cadrane) identice – sfertul superior extern constă într-un număr mai mare de țesuturi, care se extind și către subraț, de aceea este de înțeles că pe o zonă mai mare, incidența cazurilor de celule maligne este și ea mai mare.
- Activitatea estrogenică a parabenilor, considerată responsabilă de instalarea cancerului de sân este de sute de ori mai slabă decât substanțele estrogenice din anumite alimente pe care le consumăm sau decât estrogenul natural produs de organism; dacă îngrijorarea privind posibilele efecte cancerigene ale antiperspirantelor persistă, putem citi lista de ingrediente a acestor produse și să le alegem pe cele care nu conțin parabeni. (3)
- Nici în privința aluminiului nu este sigur ce cantitate este absorbită din produsele aplicate în zona axială; un studiu realizat în acest sens a arătat că doar 0,012% din clorhidratul de aluminiu a fost absorbit, cu mult mai puțin decât aportul de aluminiu din alimentație; în plus, într-un alt studiu, analiza țesuturilor afectate de cancer nu a identificat o mai mare cantitate de aluminiu aici decât în țesuturile sănătoase (1)
- În ceea ce privește rănile produse de lama de ras:
2. dacă tăietura ar fi profundă, substanțele ar pătrunde în sistemul vascular și s-ar dispersa, diluate, în tot organismul.
În niciunul dintre cazuri rana produsă de aparatul de ras nu favorizează o eventuală acțiune cancerigenă. (3)
Ce spun studiile?
Posibila legătură dintre utilizarea antiperspirantelor și cancerul de sân a fost investigată. Iată o scurtă trecere în revistă a rezultatelor unor studii:Un studiu epidemiologic publicat în 2002 a comparat un grup de 813 femei cu cancer de sân cu un grup de 793 de femei sănătoase. Rezultatele nu au indicat o creștere a riscului de cancer ca urmare a utilizării antiperspirantelor, deodorantelor sau raderea părului de la subraț. (4)
Un an mai târziu, alt studiu a testat ipoteza conform căreia creșterea incidenței cancerului mamar ar avea la bază un factor care ține de stilul de viață, respectiv folosirea antiperspirantelor după depilarea zonei axilare. 437 de femei care sufereau de cancer de sân au participat la acest studiu și au oferit informații despre frecvența folosirii antiperspirantelor și vârsta de la care au deprins acest obicei. Analiza datelor a relevat că vârsta la care au fost diagnosticate cu cancer era mult mai mică atunci când frecvența folosirii antiperspirantelor era mare. În plus, debutul utilizării acestor produse înainte de 16 ani a corelat cu o instalare mai timpurie a cancerului. Studiul nu a demonstrat însă o legătură cauză-efect între aceste produse și cancerul mamar, iar un mare defect de metodologie a fost lipsa unui grup de control. (2), (5)
O presupusă „dovadă” a rolului parabenilor din antiperspirante a fost obținută în 2004, în urma analizei a 20 de mostre de țesut mamar afectat de cancer, dintre care la 18 a fost identificată prezența parabenilor. Studiul nu a demonstrat însă că parabenii au cauzat tumorile cancerigene și nici că sursa acestora erau antiperspirantele. În plus, nu au fost examinate și mostre de țesut sănătos, pentru a se vedea dacă parabenii erau prezenți și aici.
O meta-analiză a studiilor realizate pe tema legăturii dintre folosirea antiperspirantelor și cancerul mamar a fost realizat în 2008. Un total de 59 de studii au fost identificate, dintre care 19 care utilizaseră metode de cercetare variate, au fost selectate pentru o analiză mai amănunțită. Concluzia meta-analizei, similară cu a autorităților medicale din Europa și SUA, este că nu există dovezi care să susțină ipoteza că antiperspirantele pot fi o cauză pentru cancerul de sân. (6)
Ceea ce se cunoaște cu certitudine, în urma cercetările realizate până acum, este că factorii predictori ai cancerului de sân sunt de natură genetică (existența unor cazuri similare în familie) și biologică (vârsta primei menstruații, numărul de nașteri, vârsta la care se instalează menopauza etc.). Cu o influență mai mică, dar importantă totuși, sunt și factorii care țin de stilul de viață: sportul are un rol protector, în timp ce consumul de alcool crește riscul de cancer. (3)
Data actualizare: 07-12-2019 | creare: 18-12-2014 | Vizite: 5148
Bibliografie
(1) Antiperspirants and Breast Cancer Risk, link: https://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/athome/antiperspirants-and-breast-cancer-risk(2)Antiperspirants/Deodorants and Breast Cancer, link: https://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/AP-Deo
(3)Breast cancer myths: No, antiperspirants do not cause breast cancer, link: https://www.sciencebasedmedicine.org/cutting-the-other-breast-off-does-not-improve-breast-cancer-survival/
(4)Antiperspirant Use and the Risk of Breast Cancer, link: https://jnci.oxfordjournals.org/content/94/20/1578.long
(5)An earlier age of breast cancer diagnosis related to more frequent use of antiperspirants/deodorants and underarm shaving, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14639125
(6)The use of deodorants/antiperspirants does not constitute a risk factor for breast cancer, link:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18829420
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cancer renal cu metastaze pulmonare si hepatice
- Cancerul poate fi invins!
- Cancer faringian?
- Mama are cancer la san e operata face chimio si in curand raze - sfaturi
- Doua radiografii la coloana.cancer in doi ani??AJUTOR
- Cancer la san sau nu?
- Ce fel de cancer este?
- Mierea si cancerul de san
- Cancer la san, va rog un raspuns.
- Rezectie de colon inseamna cancer? va rog sa-mi raspundeti..