Mit: Dieta vegetariană scade riscul de cancer

©

Autor:

Mit: Dieta vegetariană scade riscul de cancer

PARȚIAL ADEVĂRAT

În ciuda eforturilor care se fac pentru identificarea cauzelor, tratamentului și modalităților de prevenție ale cancerului, această maladie rămâne din păcate una dintre principalele cauze ale mortalității la nivel global.

Încă de la începutul anilor 1970 s-a presupus că modul de alimentație ar influența apariția și evoluția cancerului, după ce studii epidemiologice realizate în mai multe state au indicat o asociere între aportul de fibre din alimentație și incidența cancerului de colon. Mai exact, s-a observat că populațiile care consumau alimente bogate în fibre (în țările neindustrializate) se confruntau cu mai puține cazuri de cancer colorectal decât cele cu o alimentație bazată pe produse de proveniență animală (S.U.A. și statele occidentale). (1)

Odată cu popularizarea dietelor vegetariene și a studiilor tot mai numeroase care au indicat efectele negative ale consumului de carne pentru organism, a început să fie vehiculată ideea că adoptarea unei diete vegetariene ne-ar proteja de cancer. Dieta vegetariană constă în eliminarea din alimentație a produselor pe bază de carne și/sau de proveniență animală, respectiv pește. Rămâne însă de văzut cât de mult scade incidența cancerului în aceste condiții, având în vedere că nici cercetătorii nu au încă un răspuns definitiv.

Atenție! Termenul de „cancer” face referire la mai mult de 100 de afecțiuni, cu cauze, simptome, evoluție și tratament diferite. În locul unor afirmații generale de genul „Dieta x/ consumul de y etc. reduce riscul de cancer” este mai corect să facem referire la tipul exact de cancer în cazul căruia o dietă sau consumul unui aliment ar putea avea un efect. (2)

În 2007 a fost publicat cel de-al doilea raport al Institutului American de Cercetare a Cancerului (AICR), realizat de un panel de experți și care a constat în analiza celor mai importante studii privind alimentația și prevenția cancerului. În continuare vom analiza cele două aspecte principale specifice dietei vegetariene (consumul de alimente vegetale și eliminarea cărnii) în relație cu incidența cancerului, luân în calcul concluziile acestui raport. (3)

Consumul de produse vegetale și cancerul

S-a observat că:
  • Nu există un efect protector cert al consumului de cereale, rădăcinoase sau tuberculi ale plantelor împotriva cancerului. În schimb fibrele alimentare pe care le conțin cerealele, fructele și legumele probabil că protejează împotriva cancerului colorectal și au un efect posibil împotriva cancerului esofagian (dar rezultatele sunt limitate în acest caz din urmă).
  • Dovezile sunt convingătoare în privința alimentelor contaminate cu aflatoxină drept cauză a cancerului de ficat.
  • În ceea ce privește fructele și legumele, concluziile experților sunt sumarizate în acest tabel:



Credibilitatea/ forța rezultatelor

Scăderea riscului

Creșterea riscului

Aliment

Tip de cancer

Aliment

Tip de cancer

Convingătoare

---

---

---

---

Probabile

Legume cu conținut scăzut de carbohidrați

Bucal (oral), faringian, laringian, esofagian, de stomac




Legume din familia Allium

De stomac




Usturoi

Colorectal




Fructe

Bucal (oral), faringian, laringian, esofagian, pulmonar, de stomac




Alimente care conțin acid folic

Pancreatic




Alimente care conțin carotenoizi

Bucal (oral), faringian, laringian, pulmonar,




Alimente care conțin beta-caroten

Esofagian




Alimente care conțin licopen

De prostată




Alimente care conțin vitamina C

Esofagian




Alimente care conțin seleniu

De prostată



Limitate

Legume cu conținut scăzut de carbohidrați

Nazofaringian, pulmonar, colorectal, ovarian, endometrian

Chilli

De stomac


Morcovi

Cervical




Fructe

Nazofaringian, pancreatic, de ficat, colorectal




Leguminoase (inclusiv soia)

De stomac, de prostată




Alimente care conțin acid folic

Esofagian, colorectal




Alimente care conțin piridoxină

Esofagian




Alimente care conțin vitamina E

Esofagian, de prostată




Alimente care conțin seleniu

Pulmonar, de stomac, colorectal




Alimente care conțin chercetină

Pulmonar



Efecte improbabile

Alimente care conțin betacaroten: cancer de prostată, cancer de piele (cu excepția melanomului)


Sursa: Raportul Institutului American de Cercetare a Cancerului (AICR) – 2007 (3)

Lipsa fructelor și legumelor din alimentație sau un aport prea scăzut constituie un factor de risc pentru apariția cancerului.

Conform O.M.S., în aproximativ o treime din cazurile de mortalitate asociate cancerului sunt implicate unul din cele cinci comportamente alimentare și obiceiuri de risc: indexul ridicat al masei corporale, aportul scăzut de fructe și legume în alimentație, lipsa activității fizice, fumatul și consumul de alcool. (4)

Fructele, legumele și cerealele conțin fibre alimentare care protejează sistemul digestiv împotriva bolilor. Deși nu se știe exact cum funcționează acest mecanism, au fost propuse mai multe posibile explicații:

 

  • fibrele protejează mucoasa colonului, împiedicând dezvoltarea de celule canceroase;
  • fibrele influențează consistența și rapiditatea de eliminare a scaunelor, ceea ce previne constipația și scade timpul petrecut de substanțele cu potențial carcinogen în colon. (5)


În raportul AICR (2007) menționat mai sus se vorbește și despre un posibil efect protector indirect al fibrelor alimentare împotriva cancerului colorectal și esofagian, datorită densității energetice mici. (3)

Consumul de carne și cancerul

În ceea ce privește consumul de carne, pește și produse de origine animală, rezultatele meta-analizelor panelului de experți au indicat următoarele riscuri:


Credibilitatea/ forța rezultatelor

Scăderea riscului

Creșterea riscului


Aliment

Tip de cancer

Aliment

Tip de cancer

Convingătoare



Carne roșie

Colorectal




Carne procesată

Colorectal

Probabile



Pește sărat în stil cantonez

Nasofaringian

Limitate/ sugestive

Pește

Colorectal

Carne roșie

Esofagian, pulmonar, pancreatic, endometrial


Alimente care conțin vitamina D

Colorectal

Carne procesată

Esofagian, pulmonar, de stomac, de prostată




Alimente care conțin fier

Colorectal




Alimente afumate

De stomac




Produse animale pregătite la grătar

De stomac

Efecte improbabile

Nu a fost identificate.


Sursa: Raportul Institutului American de Cercetare a Cancerului (AICR) – 2007 (3)

Rezultatele studiilor sunt deci suficient de puternice pentru a indica faptul că un consum de carne roșie (porc, vită, oaie) și carne procesată pot constitui o cauză pentru cancerul colorectal. În ceea ce privește alte tipuri de cancer (esofagian, pulmonar, pancreatic, endometrial, de stomac, de prostată) dovezile sunt insuficiente pentru a afirma că un consum de carne (procesată) le-ar produce. (3)

Dieta vegetariană și cancerul

Cel mai recent studiu privind relația dintre dieta vegetariană și incidența cancerului colorectal a fost publicat în mai 2015 în jurnalul științific JAMA Internal Medicine. 77 659 de participanți americani au răspuns la chestionare privind obiceiurile alimentare și frecvența cu care consumau anumite alimente, în perioada 2002 - 2007. În funcție de acestea, dieta participanților se încadra în una dintre următoarele categorii:

  • dieta vegană;
  • dieta ovo-lacto-vegetariană;
  • dieta pesco-vegetariană;
  • dieta semivegetariană;
  • dieta non-vegetariană.


Analizând stilul alimentar și incidența cancerului colorectal, s-a observat că numărul de cazuri de cancer era mai mare la participanții cu o dietă non-vegetariană comparativ cu cei cu o dietă vegetariană, din această categorie riscul cel mai scăzut avându-l persoanele cu alimentația pesco-vegetariană. (6)

Atenție! Rezultatele indică o corelație (asociere, legătură) între dieta vegetariană și incidența mai mică a cancerului colorectal, nu o relație de cauzalitate (nu putem spune pe baza acestor rezultate că dieta vegetariană este cauza incidenței mai mici a cancerului).

Câteva explicații pe care cercetătorii de la Universitatea din Harvard le aduc în privința posibilului efect al dietei vegetariene de protecție împotriva cancerului colorectal sunt:

 

  • scăderea insulinei și a factorilor de creștere insulin-like, hormoni care sunt asociați cu cancerul colorectal;
  • prezența unor substanțe în carnea roșie care încurajează dezvoltarea cancerului colorectal;
  • surplusul de nutrienți (acid folic, calciu, fibre) pe care îl oferă consumul mai mare de alimente vegetale, care ar putea proteja organismul de acest tip de cancer. (7)


O meta-analiză (2010) a studiilor privind scăderea riscului de cancer la vegetarieni a relevat faptul că s-au realizat puține studii prospective care să analizeze relația dintre dieta vegetariană și scăderea incidenței totale a cancerului. În general, rezultatele acestora indică un efect modest al dietelor care exclud carnea asupra protecției împotriva cancerului (o reducere între 10%-20%). (8)

Rezultatele cele mai credibile, consideră autorii meta-analizei, sunt cele ale unui studiu prospectiv din 2009, realizat pe 61 566 de britanici (vegetarieni și non-vegetarieni), care au fost împărțiți în 3 grupuri:

  • consumatori de carne;
  • consumatori de pește cu excluderea cărnii;
  • vegetarieni.


După o perioadă de aproximativ 12 ani, s-a observat că incidența totală a cancerului era semnificativ mai mică la vegetarieni și la consumatorii de pește comparativ cu participanții a căror alimentație includea carne. Rezultatele sunt doar descriptive, autorii consideră că sunt necesare analize mult mai aprofundate pentru fiecare tip de cancer, pentru a identifica și alți posibili factori care pot interveni în această ecuație. (9)

Concluzii

Importanta alimentației este de necontestat pentru starea de sănătate, inclusiv împotriva cancerului. În ceea ce privește legătura dintre dieta vegetariană și apariția cancerului trebuie să luăm în calcul câteva aspecte:

  • Renunțarea la carne ca metodă de protecție împotriva cancerului ar putea da rezultate doar în cazul celui colorectal. Nu s-a dovedit în urma cercetării de până acum că o alimentație din care am exclus carnea (roșie/procesată) ne-ar feri organismul de toate tipurile de cancer!
  • Nu trebuie să pierdem din vedere ceilalți factori de risc ai cancerului (fumatul, expunerea la raze ultraviolete) și să considerăm că urmarea unei diete vegetariene ne protejează complet de această maladie.
  • Nici chiar în cazul cancerului colorectal excluderera cărnii din meniu nu oferă o garanție a protecției, mai ales dacă acest obicei alimentar nu este susținut de renunțarea la fumat, consumul moderat de alcool, sport regulat etc.
  • Cerealele și alunele (care se pot consuma în dieta vegetariană) sunt alimentele cel mai frecvent infestate cu aflatoxină, substanța toxică ce afectează ficatul și duce la cancer la acest nivel.


Conform Societății Americane a Cancerului, deocamdată nu este suficient de clar dacă dieta vegetariană are mai multe beneficii împotriva cancerului decât o alimentație care include și cantități  mici de produse de origine animală. Studii viitoare vor clarifica probabil acest aspect. (10)


Data actualizare: 30-05-2018 | creare: 11-06-2015 | Vizite: 6034
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
  •