MIT: Folosim doar 10% din capacitatea creierului
©
Autor: Costin Oana
FALS
Cunoașterea creierului uman nu este un domeniu de interes doar pentru cercetătorii din domeniul neuroștiințelor. Informațiile despre funcționarea cerebrală trezesc interesul nostru al tuturor, ceea ce explică de ce curiozitățile legate de acest organ misterios ajung în scurt timp să fie populare, iar unele să devină chiar clișee.
Ideea că ne folosim doar 10% din capacitatea cerebrală este extrem de cunoscută, iar câteva filme și cărți recente au dezvoltat răspunsul la întrebarea care probabil că a frământat multe minți: ce am putea realiza dacă ne-am folosi și restul de 90% din creier?
În realitate nu poate fi vorba de 90 de procente neutilizate. Creierul este folosit în totalitate, cu excepția cazurilor extreme în care o traumă sau o afecțiune a distrus definitiv anumite porțiuni cerebrale. Scanarea MRI a creierului arată clar că și în timpul unei activități banale, precum ascultarea muzicii sau vorbitul, multe dintre zonele creierului sunt activate. Creierul poate fi comparat cu mușchii – nu se activează tot în același timp, dar diferite activități antrenează activarea unor zone diferite, dar per total nu există nicio arie cerebrală care să nu aibă o utilitate.
Din perspectiva teoriei evoluționiste, utilizarea a doar 10% din capacitate nu este justificată de mărimea creierului. În plus, acesta folosește aproximativ 20% din energia corpului, ceea ce din nou nu s-ar justifica dacă doar o porțiune atât de mică din creier ar fi utilizată.
Chiar și atunci când o zonă este afectată, alte arii cerebrale preiau funcțiile acesteia, ceea ce arată încă o dată cum creierul folosește toate resursele pe care le are pentru a funcționa corespunzător.
Nu se cunosc cu exactitate originile acestui mit. Una din variante ar fi că la începutul anilor 1930 psihologul William James ar fi menționat pentru prima dată faptul că oamenii își folosesc doar 10 % din abilitățile creierului. Prezumția sa a fost preluată de speakeri motivaționali, traineri, persoane care pretindeau că au puteri supranaturale, mass-media etc. și folosită în scopuri comerciale și de publicitate.
De ce continuă să fie atât de popular acest mit, în ciuda falsității sale? O posibilă explicație are legătură cu potențialul uman latent – dacă în general am folosi doar 10% din capacitatea creierului, restul de 90% ar constitui o resursă imensă pe care am putea-o exploata pentru a ne dezvolta.
Data actualizare: 11-07-2019 | creare: 30-09-2014 | Vizite: 4989
Bibliografie
The 10 Percent of Brain Myth, link: https://psychology.about.com/od/biopsychology/a/10-percent-of-brain-myth.htmAll You Need To Know About the 10 Percent Brain Myth, in 60 Seconds, link: https://www.wired.com/2014/07/everything-you-need-to-know-about-the-10-brain-myth-explained-in-60-seconds/
The Ten-Percent Myth, link: https://www.csicop.org/si/show/the_ten-percent_myth/
Do We Use Only 10% of Our Brains?, link: https://faculty.washington.edu/chudler/tenper.html
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Creier gaurit de la carbonat de litiu
- A consumat etnobotanice... ce analize determina leziunile creierului?
- Creier suprasolicitat
- Durerea din sufletul unei mame
- Scurt circuit la creier?
- Lamictalul si orfirilul in timpul sarcinii?...+ operatie pe creier...
- One small step for man, one giant leap for mankind
- Performantele creierului pot fi imbunatatite?