MIT: Când învățăm în creier se formează noi circumvoluțiuni
©
Autor: Costin Oana
FALS
La nivelul creierului au loc anumite modificări atunci când învățăm ceva nou, dar în niciun caz nu se dezvoltă noi circumvoluțiuni pe suprafața sa. Informațiile noi care se stochează în memoria de lungă durată stimulează dezvoltarea de noi legături neuronale sau modificarea celor existente. Însă circumvoluțiunile nu se modifică, nici ca număr, nici ca dimensiuni. De fapt, ele sunt formate aproape în totalitate încă de la naștere și nu se schimbă pe tot parcursul vieții.
O explicație pe care oamenii de știință au găsit-o circumvoluțiunilor este că odată cu evoluția omului ca specie și cu acumularea de noi funcții cerebrale, creierul a găsit această soluție din motive legate de spațiu – creșterea suprafeței cortexului cerebral (și concomitent a numărului de neuroni) fără să fie necesară creșterea în dimensiuni a cutiei craniene.
O altă teorie susține că circumvoluțiunile ar avea ca scop absorbția șocurilor atunci când ne lovim la cap. Demonstrații realizate pe computer au arătat că în cazul unui creier cu o suprafață netedă impactul loviturii ar fi mult mai mare asupra creierului.
Creierul este într-o continuă schimbare, însă nu și la nivelul circumvoluțiunilor.
Data actualizare: 08-10-2014 | creare: 07-10-2014 | Vizite: 12568
Bibliografie
Brain Myths Quiz Key, link: https://brainu.org/files/bu_docs/brain_myths.pdfNew wrinkles develop as we learn, link: https://memorise.org/top-10-brain-foods/myth-brain-wrinkles-form-learn-003465.html
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni