MIT: Celulele creierului nu se mai regenerează
©
Autor: Costin Oana
FALS
Ultimele studii din neuroștiințe au reușit să demitizeze una dintre cele mai triste informații pe care până recent o aveam despre creier: faptul că odată distruse, celulele neuronale nu s-ar mai regenera, la fel ca celelalte celule din organism. Nu mai departe de două decenii în urmă se considera că încă de la naștere avem un număr finit de neuroni, a căror deteriorare sau moarte era definitivă. Cu alte cuvinte, eram condamnați la o distrugere a țesutului cerebral împotriva căreia nu puteam face nimic.
Din fericire, oamenii de știință au descoperit că la nivelul hipocampusului se formează noi celule cerebrale, într-un proces numit neurogeneză, în timp ce neuronii se pot schimba, datorită neuroplasticității.
Neurogeneza a fost pentru prima dată observată la animalele de laborator, fiind apoi confirmată și la oameni. La nivel subventricular se dezvoltă celule stem care se diferențiază ulterior și devin populații adulte de neuroni, integrându-se apoi în țesutul neuronal.
Pe lângă crearea de noi neuroni, creierul are și capacitatea de a dezvolta noi conexiuni cerebrale și de a se modifica astfel încât să răspundă condițiilor noi de învățare la care este expus (neuroplasticitatea).
Cele două procese au loc pe toată durata vieții, inclusiv la vârsta a treia, cu toate că înaintarea în vârstă afectează neurogeneza.
Nu toți neuronii au însă capacitatea de a se reface. Exemplul cel mai concludent este al neuronilor distruși implicați în paralizie sau în boala Alzheimer. Cu toate acestea, cercetările continuă în acest domeniu, specialiștii sperând să descopere posibile metode de a stimula și susține dezvoltarea celulelor nervoase, pentru a găsi metode de tratament pentru boli generative precum Parkinson și Alzheimer.
Data actualizare: 14-03-2019 | creare: 30-09-2014 | Vizite: 24952
Bibliografie
(1) Brain Myth: Brain damage is always permanent, link: https://www.brainhq.com/brain-resources/brain-facts-myths/brain-mythology/brain-myth-brain-damage-permanent(2) Contrary to popular belief, our neurons are able to regenerate, even in adults. This process is called neurogenesis, link: https://blogthinkbig.com/en/science-myths-iii-can-adults-generate-new-neurons/
(3) Adult Neurogenesis: Can We Grow New Brain Cells?, link: https://psychology.about.com/od/biopsychology/f/adult-neurogenesis.htm
(4) 7 Myths About the Brain, link: https://psychology.about.com/od/biopsychology/a/myths-about-the-brain.htm
(5) MYTH: Once your brain cells die, they can’t grow back. The brain does not change, link: https://neurolove.tumblr.com/post/82208923769/myth-once-your-brain-cells-die-they-cant-grow
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Tensiune mica-neoxigenare a creierului
- Cum sa-ti pastrezi sanatatea creierului
- A consumat etnobotanice... ce analize determina leziunile creierului?
- Creier suprasolicitat
- Poate afecta creierul?
- One small step for man, one giant leap for mankind
- Performantele creierului pot fi imbunatatite?
- Hematom creier
- Alimente pentru stimularea activitatii cerebrale