MIT: Momentul actului sexual (înainte sau după ovulație) influențează genul copilului

©

Autor:

MIT: Momentul actului sexual (înainte sau după ovulație) influențează genul copilului

PARȚIAL ADEVĂRAT


De-a lungul timpului, s-a considerat că genul viitorului copil ar fi influențat de numeroase aspecte, începând cu poziția sexuală din momentul concepției și până la alimentația mamei. Multe au rămas simple mituri, iar unele au avut parte și de studii științifice prin care au fost verificate.

Una dintre speculații este că momentul când are loc sexul de concepție ar fi important în determinarea genului copilului, teorie enunțată la începutul anilor 70 de către Landrum B. Shettles. Astăzi există două posibile explicații pentru această ipoteză, însă ele rămân deocamdată doar teorii, nu metode dovedite prin care putem determina sexul copilului.

Teorii și metode explicative

  • Teoria lui Shettles susține că momentul actului sexual care duce la concepție este important în determinarea genului copilului datorită diferențelor de rezistență și viteză dintre spermatozoizii cu cromozomi sexuali x (care dau genul feminin) și cei cu cromozomi sexuali y (care dau genul masculin). Mai exact, spermatozoizii determinanți pentru genul masculin sunt mult mai rapizi, însă au o durată de viață mai scurtă decât cei care determină genul feminin. Când sexul de concepție are loc foarte aproape de momentul ovulației, spermatozoizii cu cromozom y ajung mult mai rapid la ovul, crescând astfel șansele ca viitorul copil să fie băiat. Dacă actul sexual are loc cu 2-4 zile înainte de ovulație, spermatozoizii purtători ai genului feminin rezistă mai mult și au șanse mai mari să fertilizeze ovulul și să dea genul feminin copilului.

  • Teoria lui Whelan, apărută 7 ani mai târziu după teoria lui Shettles, pune influența genului pe seama modificărilor biochimice care au loc în sistemul reproducător al femeii pe durata ciclului menstrual și care favorizează un gen sau altul. Conforma acesteia, un cuplu care își dorește să aibă un băiat ar trebui să aibă contact sexual cu 4-6 zile înainte de ovulație, când temperatura bazală crește, iar dacă vor o fată, cu 2-3 zile înainte de ovulație.

Ce spun studiile?

Posibilitatea de a selecta sexul copilui în funcție de momentul contactului sexual este însă controversat, iar rezultatele studiilor au ajuns la concluzii contradictorii. Unele au indicat faptul că o concepție care să coincidă cu ovulația ar crește șansele de a avea un băiat, în timp ce o meta-analiză a literaturii de specialitate din anii 90 a sugerat că de fapt tendința este exact opusă și că atunci când copilul este conceput aproape de momentul ovulației are șanse mult mai mari de a fi fată.

Pornind de la aceste rezultate, un studiu realizat în 1995 și-au propus să afle, printre altele, în ce măsură un cuplu poate influența genul viitorului copil prin realizarea actului sexual înainte sau după ce ovulația a avut loc. Studiul este considerat a fi o dovadă de referință împotriva acestei metode de a determina genul copilului, fiind des citat în literatura de specialitate. Derulată timp de 3 ani, la cercetare au participat femei cu vârste între 26 și 35 care își doreau să rămână însărcinate. Imediat după oprirea administrării anticoncepționalelor, participantele au început să recolteze mostre din prima urină dimineața și au menționat de fiecare dată când au avut un contact sexual, până când sarcina a fost confirmată clinic. Analiza urinei a avut ca scop monitorizarea schimbărilor steroizilor ovarieni ce au loc la ovulație, iar sarcina a putut fi identificată prin prezența hCG (gonadotropina corionică umană) în urină cu până la 6 zile de la ovulație. Analizând ciclurile menstruale care s-au soldat cu concepție și raportându-le la genul copiilor rezultați, cercetătorii nu au identificat nicio corelație între momentul concepției și genul acestora.

Un alt studiu, realizat în 2010, a vizat combinarea unei diete a mamei, bogate în calciu și scăzute în sodiu, cu sexul de concepție realizat înainte de ovulație, pentru a testa dacă aceste metode influențează probabilitatea ca genul copilului să fie feminin. 150 de cupluri au fost implicate în acest studiu. Rezultatele au indicat o capacitate de predicție ridicată a combinației dietă-momentul ovulației și genul feminin al copilului. Rolul dietei se pare că ar fi mult mai important decât momentul actului sexual – luate separat, dieta are o probabilitate de 81% de a favoriza genul feminin, în timp ce contactul sexual înainte de ovulație are o rată de succes de 58%.

Nu există deocamdată un consens în comunitatea științifică în privința legăturii dintre momentul actului sexual și genul copilului, iar controversa rezultatelor cercetărilor din anii anteriori a fost produsă în mare parte de imposibilitatea de atunci de a estima cu precizie când are loc ovulația. Studii viitoare sunt necesare (acum când ovulația se poate determina cu o mai mare ușurință) pentru a clarifica exact în ce măsură momentul sexului de concepție poate influența genul viitorilor copii.

Data actualizare: 28-12-2018 | creare: 14-11-2014 | Vizite: 20994
Bibliografie
Timing of Sexual Intercourse in Relation to Ovulation — Effects on the Probability of Conception, Survival of the Pregnancy, and Sex of the Baby, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199512073332301#ref25=&t=articleTop
Female gender pre-selection by maternal diet in combination with timing of sexual intercourse – a prospective study, link: https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483%2810%2900549-3/fulltext
Whelan Method of Gender Selection, link: https://www.genderselectionauthority.com/low-tech-methods-of-gender-selection/whelan-method
The science behind sex selection, link: https://www.babycentre.co.uk/a1014303/the-science-behind-sex-selection
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: