MIT: Dieta alcalină previne și vindecă bolile
Autor: Costin Oana
FALS
Dieta alcalină este o formă de terapie alternativă care propune adoptarea unui regim alimentar bazat pe produse care să aducă și să mențină pH-ul organismului la un nivel de alcalinitate optim pentru starea de sănătate. Principiul de bază al dietei este că alimentele lasă în organism reziduuri care pot fi de două tipuri: acide sau alcaline. Important ar fi, conform acestei diete, să consumăm preponderent alimente alcaline, pentru că acestea ne-ar proteja împotriva bolilor, favorizate de un mediu acid.
Dieta alcalină se bucură de o popularitate ridicată printre adepții remediilor naturale, fiind folosită chiar în tratamentul unor afecțiuni grave precum cancerul. Eficiența acesteia nu a fost însă demonstrată, iar principiile pe care se bazează nu au sens din punct de vedere biologic și fiziologic.
Iată câteva argumente în acest sens:
- celulele din organismul nostru nu ar putea trăi într-un mediu preponderent alcalin, așa cum propune această dietă
- deși în cercetările de laborator (in vitro) s-a observat că celulele canceroase se dezvoltă mai mult într-o soluție acidă, nu există nicio garanție că la fel s-ar întâmpla și in vivo
- modificarea pH-ului sângelui nu se poate realiza în urma regimului alimentar; toate alimentele (acide sau alcaline) ajung în stomac (unde aciditatea este foarte ridicată) și sunt digerate; faptul că sunt alcaline nu afectează nici pH-ul stomacului, nici al sângelui și nici al celulelor
- urina își schimbă într-adevăr pH-ul în funcție de ceea ce mâncăm, însă nu este o măsură relevantă pentru pH-ul organismului (aceeasta este și baza greșită pe care a fost fondată teoria regimului alcalin)
- menținerea echilibrului acidității din corp este un mecanism natural complex, în care sunt implicați rinichii și plămânii; chiar și o mică modificare a acestui echilibru poate avea efecte negative asupra stării de sănătate; dacă am putea într-adevăr să modificăm acest echilibru prin ceea ce mâncăm, ne-am face singuri rău.
Deși niciun studiu nu a demonstrat până acum eficiența terapeutică a dietei alcaline, unele persoane susțin că s-au simțit mai bine după ce au adoptat-o. O posibilă explicație, pe lângă efectul placebo, este că printre alimentele alcaline se numără fructele și legumele proaspete, care rareori ne pot face rău. În schimb excluderea din alimentație a unor produse benefice din cauză că sunt „acide” sau mai grav, folosirea dietei ca metodă de tratament poate duce la efecte negative asupra sănătății.
Cancer and Acid-Base Balance: Busting the Myth, link: https://preventcancer.aicr.org/site/News2?id=13441
alkaline diet, link: https://www.skepdic.com/alkalinediet.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni