MIT: O cremă de protecție solară cu SPF 30 este de două ori mai eficientă decât una cu SPF 15
Autor: Costin Oana
FALS
Factorul de protecție solară (SPF) este criteriul de clasificare a produselor de protecție solară. Acesta variază de la 2 până la 100 și se referă la capacitatea de a bloca razele ultraviolete de tip B, responsabile de înroșirea și arsurile pielii.
Coeficientul SPF al produsului este de fapt o măsură a timpului în care pielea s-ar arde sub acțiunea soarelui dacă nu ai aplica produsul respectiv raportat la perioada de timp în care pielea s-ar înroși cu crema respectivă aplicată. De exemplu, dacă pielea ta se înroșește după 20 de minute de expunere la soare fără niciun fel de protecție, un produs cu SPF 15 va amâna înroșirea de 15 ori mai mult, adică până la 5 ore (20 de minute x 15 = 5 ore).
După aceeași metodă de calcul, am putea deduce că o cremă cu factor de protecție 30 ne protejează de două ori mai mult. Eficiența este dată însă de procentul de raze ultraviolete pe care le blochează. Produsele care au SPF 15 filtrează 93% din razele UV, în timp ce la cele cu SPF 30 procentul este de 97%. O cremă cu SPF 100 oferă o protecție de 99%. Practic niciun produs nu oferă o protecție completă, iar diferențele dintre ele în privința eficienței scad din ce în ce mai mult pe măsură ce coeficientul SPF crește. În concluzie, este greșit să consideri că un produs cu SPF 30 are o eficiență dublă decât unul cu SPF 15 sau că unul cu factor de protecție 45 e de trei ori mai bun decât unul de 15.
Cu toate acestea, este indicată utilizarea unor produse cu SPF mai mare pentru că de obicei nu aplicăm suficientă cremă pe piele, spun dermatologii. Pe de altă parte, folosirea cele care au un SPF prea ridicat nu este recomandată. Mai sus de un SPF 50 diferența în eficiență este foarte mică, așa cum am văzut, și ne oferă un fals sentiment de siguranță, făcându-ne să neglijăm alte aspecte ale protejării solare – să petrecem prea mult timp la soare, să nu reaplicăm crema de protecție etc.
În general se recomandă produsele cu SPF cuprins între 30 și 50, care să ofere protecție și împotriva razelor UV de tip A.
Sunscreen myths, link: https://www.womhealth.org.au/healthy-lifestyle/60-sunscreen-myths
Does a higher-SPF (sun protection factor) sunscreen always protect your skin better?, link: https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/ask-the-experts/does-a-higher-spf-sunscreen-always-protect-your-skin-better
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum