Menopauza și migrenele: noi descoperiri pun accent pe prevenție
Pentru femeile de vârstă mijlocie bântuite de migrene, bufeuri și transpirații nocturne, o altă preocupare ar putea persista în mintea lor: dacă aceste experiențe le predispun la un atac de cord, un accident vascular cerebral sau o altă criză cardiovasculară. După toate, cercetările anterioare care sugerează o astfel de legătură în timpul și după menopauză au atras multă atenție.
Dar două studii noi publicate în jurnalul Menopause sugerează că majoritatea nu ar trebui să se îngrijoreze atât de mult, mai ales dacă nu au atât migrene, cât și bufeuri și transpirații nocturne de lungă durată.
În schimb, ar trebui să se concentreze pe abordarea altor factori care pot crește riscul lor cardiovascular, cum ar fi dormitul mai mult, exercițiile fizice și alimentația sănătoasă, renunțarea la tutun și monitorizarea tensiunii arteriale, glicemiei, colesterolului și greutății.
Pentru femeile care au experimentat atât migrene, cât și bufeuri sau transpirații nocturne pe parcursul mai multor ani, unul dintre noile studii sugerează un nivel suplimentar de risc cardiovascular. Acest lucru face ca prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale să fie și mai importantă în acest grup, spune liderul studiului, Catherine Kim, M.D., M.P.H., de la Universitatea din Michigan.
Pentru femeile aflate în prezent în vârsta de 20 și 30 de ani care experimentează migrene, noile cercetări sugerează că ar putea avea un risc mai mare de simptome legate de menopauză pe termen lung când vor îmbătrâni.
Studiu pe termen lung oferă perspective importante
Kim și colegii săi de la Michigan Medicine, centrul medical academic al U-M, au publicat noua pereche de studii pe baza unei analize detaliate a datelor provenite dintr-un studiu pe termen lung care a implicat mai mult de 1900 de femei care s-au oferit voluntar pentru examene fizice regulate, analize de sânge și sondaje de sănătate anuale atunci când erau în adolescență și la începutul anilor 30.
Aceste femei, acum în vârstă de 50 și 60 de ani, le-au oferit cercetătorilor o vedere valoroasă asupra factorilor care influențează sănătatea în anii care preced menopauza și dincolo de aceasta, prin participarea lor continuă la studiul CARDIA. "Anxietatea și teama pe care femeile cu migrene și simptome menopauzale o simt legat de riscul cardiovascular este reală - dar aceste constatări sugerează că concentrarea pe prevenire și corectarea obiceiurilor și factorilor de risc nesănătoși ar putea ajuta majoritatea femeilor", a declarat Kim, care este profesor asociat de medicină internă la U-M și medic de îngrijire primară.
"Pentru subgrupul cu atât migrene, cât și bufeuri și transpirații nocturne persistente din tinerețe, și pentru cele care experimentează migrene în tinerețe, aceste constatări indică o necesitate suplimentară de control al riscurilor și de abordare a simptomelor în stadii incipiente", adaugă ea.
Puțin peste 30% dintre femeile de vârstă mijlocie din studiu au raportat că au bufeuri și transpirații nocturne persistente, care împreună sunt numite simptome vasomotorii sau VMS deoarece sunt legate de schimbările în diametrul vaselor de sânge. Din acestea, 23% au raportat și migrene. Acesta a fost singurul grup pentru care Kim și colegii săi au descoperit un risc suplimentar de accident vascular cerebral, atac de cord sau alte evenimente cardiovasculare care nu puteau fi explicate de alți factori de risc care sunt de mult cunoscuți că sunt legați de problemele cardiovasculare.
Concluzii și perspective viitoare
Aceste două studii, luate împreună, subliniază că nu toate femeile au aceleași experiențe pe măsură ce îmbătrânesc și că multe pot controla factorii de risc care ar putea crește șansele lor de a dezvolta boli de inimă și accidente vasculare cerebrale mai târziu în viață, spune Kim.
Cu toate că studiul se bazează pe date dinaintea disponibilității medicamentelor pentru migrene, Kim le recomandă pacienților cu migrene persistente, precum și să lucreze cu ei pentru a înțelege ce declanșează migrenele lor și cum să folosească alte medicamente, inclusiv analgezice și antiepileptice, pentru a le preveni. Ea observă, de asemenea, că hârtia despre viitorul riscul de bufeuri și transpirații nocturne persistente reflectă tendința recentă de a folosi medicamente antidepresive pentru a încerca să atenueze aceste efecte ale menopauzei.
Kim mai spune că evidențele au crescut în ceea ce privește importanța obiceiurilor sănătoase de somn pentru reducerea bufeurilor, precum și utilizarea pe termen scurt a plasturilor cu terapie hormonală pe bază de estradiol, care nu au fost demonstrate că au o legătură cu riscul cardiovascular.
DOI: 10.1097/GME.0000000000002311
Prospective early adulthood risk factors for vasomotor symptoms in the Coronary Artery Risk Development in Young Adults study. Menopause, 2024; 31 (2): 108
DOI: 10.1097/GME.0000000000002306
Image by Freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Combaterea rezistenței la antibiotice: nou tratament natural pentru vaginoza bacteriană
- Femeile care au HIV îmbătrânesc mai repede
- Un nou studiu dezvăluie scăderea aportului de nutrienți în rândul femeilor americane de vârstă reproductivă
- Pauza la anticoncepționale și riscul apariției simptomelor psihiatrice
- Menopauza - sangerarii dese
- Cum putem sa-i ajutam pe cei din familie cu probleme psihice
- Vad linii strambe
- Tulburare depresiva recurenta
- Menopauza.. dar ii tot reapare menstruatia la 3 luni...
- Durere de cap cand ma trezesc dimineata
- Menopauza.. bufeuri, stari de nervozitate, lipsa apetitului sexual datorita uscaciunii vaginale
- Menopauza
- Migrena de mai multi ani