Mai puține alimente procesate în dieta femeilor scade în mod semnificativ nivelul trigliceridelor
©
Autor: Airinei Camelia
![Mai puține alimente procesate în dieta femeilor scade în mod semnificativ nivelul trigliceridelor](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=45898.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Scopul studiului a fost de a evalua, prin modelare de simulare a datelor, potențialele reduceri ale trigliceridelor în post prin diferite abordări dietetice la femeile de vârstă fertilă. Cercetătorii au folosit datele din National Nutrition and Physical Activity Survey (NNPAS) din 2011-2012, aplicând un model de microsimulare statică, discretă și deterministă pentru a evalua impactul reducerii consumului de alimente procesate și ultraprocesate asupra nivelurilor de trigliceride.
S-au analizat nivelurile de trigliceride, ajustând pentru factori covarianți precum vârsta, etnia, indicele de masă corporală (IMC), statutul de fumător, istoricul familial de diabet, dieta și biomarkerii serici. Studiul a inclus scenarii care creșteau consumul de alimente minim procesate (fructe, legume, nuci, pește) și reduceau consumul de alimente procesate și ultraprocesate.
Rezultatele studiului
- Reducerea cu 50% a consumului de alimente procesate a dus la o scădere de 0,2% a trigliceridelor.
- Înlocuirea alimentelor procesate cu produse minim procesate sau neprocesate a redus aportul caloric și a îmbunătățit nivelurile de nutrienți.
- Consumul crescut de pește bogat în omega-3 a redus nivelurile de trigliceride cu 9,9%.
- Creșterea consumului de fructe și legume a avut un efect variabil asupra trigliceridelor.
- Înlocuirea alimentelor procesate cu opțiuni dietetice mai sănătoase a redus teoretic trigliceridele cu 1,2-4,3%.
- Înlocuirea uleiurilor bogate în grăsimi saturate cu cele bogate în acizi grași mono- sau polinesaturați a crescut nivelurile de trigliceride cu 0,9%.
Concluzii
Înlocuirea a 50% din alimentele procesate cu 25-75% din alimente minim procesate sau neprocesate a redus nivelurile de trigliceride cu până la 2,8%. Combinația de pește, nuci, fructe și legume a redus trigliceridele cu până la 8,2%, în timp ce consumul de pește bogat în omega-3 a redus trigliceridele cu 9,9%.Studiul sugerează necesitatea unor cercetări viitoare pentru a determina semnificația terapeutică a reducerii trigliceridelor în gestionarea bolilor cardiometabolice la femei în cadrul trialurilor de intervenție dietetică.
sursa: News Medical
foto: Inside Creative House / Shutterstock.com
Data actualizare: 21-12-2023 | creare: 21-12-2023 | Vizite: 830
Bibliografie
Dietary shifts to less processed foods significantly lower triglycerides in women, link: https://www.news-medical.net/news/20231220/Dietary-shifts-to-less-processed-foods-significantly-lower-triglycerides-in-women.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetătorii de la Mayo Clinic recomandă terapiile alternative la histerectomie pentru fibromul uterin
- Riscurile de cancer asociate contraceptivelor hormonale
- Îmbunătățirea autofagiei ar putea îmbunătăți calitatea ovocitelor și sănătatea reproducerii
- Cercetările leagă markerii din sânge de riscul cardiovascular pe termen lung la femei
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Contradictie colesterol - sport
- Am ficat gras, steatoza hepatica, trigliceride mari, menopauza
- Trigliceride mari
- Trigliceride marite
- Trigliceride 6400 ?!
- Trigliceride si colesterol marite
- Colesterol mărit și trigliceride
- Colesterol normal, trigliceride mari !
- Creștere trigliceride, scădere HDL