Mai puține alimente procesate în dieta femeilor scade în mod semnificativ nivelul trigliceridelor

©

Autor:

Mai puține alimente procesate în dieta femeilor scade în mod semnificativ nivelul trigliceridelor
Studiul publicat în jurnalul Nutrients abordează legătura dintre calitatea slabă a nutriției, obezitatea, riscul de boli cardiovasculare (BCV) și diabet de tip 2 în rândul femeilor aflate la vârsta reproductivă. De asemenea, se concentrează pe impactul dislipidemiei, în special la femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP) și pe riscul crescut de diabet gestațional la femeile însărcinate.
Scopul studiului a fost de a evalua, prin modelare de simulare a datelor, potențialele reduceri ale trigliceridelor în post prin diferite abordări dietetice la femeile de vârstă fertilă. Cercetătorii au folosit datele din National Nutrition and Physical Activity Survey (NNPAS) din 2011-2012, aplicând un model de microsimulare statică, discretă și deterministă pentru a evalua impactul reducerii consumului de alimente procesate și ultraprocesate asupra nivelurilor de trigliceride.

S-au analizat nivelurile de trigliceride, ajustând pentru factori covarianți precum vârsta, etnia, indicele de masă corporală (IMC), statutul de fumător, istoricul familial de diabet, dieta și biomarkerii serici. Studiul a inclus scenarii care creșteau consumul de alimente minim procesate (fructe, legume, nuci, pește) și reduceau consumul de alimente procesate și ultraprocesate.

Rezultatele studiului

  • Reducerea cu 50% a consumului de alimente procesate a dus la o scădere de 0,2% a trigliceridelor.
  • Înlocuirea alimentelor procesate cu produse minim procesate sau neprocesate a redus aportul caloric și a îmbunătățit nivelurile de nutrienți.
  • Consumul crescut de pește bogat în omega-3 a redus nivelurile de trigliceride cu 9,9%.
  • Creșterea consumului de fructe și legume a avut un efect variabil asupra trigliceridelor.
  • Înlocuirea alimentelor procesate cu opțiuni dietetice mai sănătoase a redus teoretic trigliceridele cu 1,2-4,3%.
  • Înlocuirea uleiurilor bogate în grăsimi saturate cu cele bogate în acizi grași mono- sau polinesaturați a crescut nivelurile de trigliceride cu 0,9%.

Concluzii

Înlocuirea a 50% din alimentele procesate cu 25-75% din alimente minim procesate sau neprocesate a redus nivelurile de trigliceride cu până la 2,8%. Combinația de pește, nuci, fructe și legume a redus trigliceridele cu până la 8,2%, în timp ce consumul de pește bogat în omega-3 a redus trigliceridele cu 9,9%.

Studiul sugerează necesitatea unor cercetări viitoare pentru a determina semnificația terapeutică a reducerii trigliceridelor în gestionarea bolilor cardiometabolice la femei în cadrul trialurilor de intervenție dietetică.

sursa: News Medical
foto: Inside Creative House / Shutterstock.com

Data actualizare: 21-12-2023 | creare: 21-12-2023 | Vizite: 779
Bibliografie
Dietary shifts to less processed foods significantly lower triglycerides in women, link: https://www.news-medical.net/news/20231220/Dietary-shifts-to-less-processed-foods-significantly-lower-triglycerides-in-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microbii non-bacterieni din intestinele umane influențează metabolismul alimentelor procesate
  • Alimentele procesate ar promova infecţii cronice care pot duce la afecţiuni precum diabetul
  • Cum poate afecta memoria consumul de alimente ultraprocesate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum