Medicina ar putea beneficia de un instrument terapeutic eficient împotriva bolilor inflamatorii

©

Autor:

Medicina ar putea beneficia de un instrument terapeutic eficient împotriva bolilor inflamatorii
Cercetătorii de la Universitatea din Bonn au elucidat structura unui comutator inflamator celular central, munca acestora deschizând calea pentru dezvoltarea de noi produse farmaceutice care ar putea viza unele boli inflamatorii. În studiul lor, cercetătorii au investigat molecula NLRP3, implicată în protecția celulelor amenințate de anumiți factori stresori, precum o infecție bacteriană.
NLRP3 induce formarea de pori în membrana celulară, ceea ce duce în cele din urmă la moartea celulei. Înainte de aceasta, totuși, molecula stimulează formarea de substanțe mesager inflamatorii (citokine) care sunt eliberate prin membrana perforată. Citokinele recrutează mai multe celule imunitare și se asigură că celulele din zona înconjurătoare se autodistrug, împiedicând astfel răspândirea unei bacterii sau virusuri. Rezultatul este un răspuns inflamator masiv. Deși util pentru apărarea împotriva agenților patogeni, un răspuns imunitar supradozat sau declanșat chiar și de indicii inofensive, poate duce la boli inflamatorii cronice.

Prin urmare, cercetătorii din întreaga lume caută modalități de a viza procesele inflamatorii fără a perturba întregul mecanism al răspunsului imun. In urmă cu mai bine de două decenii, compania farmaceutică americană Pfizer a publicat o constatare interesantă în acest sens: anumite substanțe active, cunoscute sub acronimele CRID, împiedică eliberarea citokinelor, cei mai importanți mesageri inflamatori. În studiul actual, cercetătorii au aflat cum își exercită CRID-urile efectele de împiedicare a citokinelor de a alarma sistemul imunitar.

Mecanismul implică izolarea unor cantități mari de NLRP3 din celule, purificarea acestuia și adăugarea inhibitorului CRID3. Metoda creează o peliculă subțire de gheață care conține milioane de molecule NLRP3 de care este legat CRID3. Acestea pot fi observate cu un microscop electronic. Imaginile crio-EM permit o perspectivă detaliată asupra structurii senzorului de pericol inactivat de CRID3. Ei dezvăluie că NLRP3 în forma sa inactivă se adună într-o mega-moleculă, formată din zece unități NLRP3 care formează împreună un fel de cușcă.

sursa: Science Daily
foto: Johann F. Saba/UKB

Data actualizare: 08-02-2022 | creare: 08-02-2022 | Vizite: 432
Bibliografie
Structure of central inflammation switch elucidated, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220203122903.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Reprezentările digitale deschid calea pentru tratamente personalizate ale bolilor inflamatorii
  • Cercetătorii propun terapii probiotice personalizate pentru bolile inflamatorii
  •