Medicamente utilizate în alte moduri decât cele prevăzute - folosite pentru a ajuta pacienții cu diabet tip 1

Medicamente utilizate în alte moduri decât cele prevăzute - folosite pentru a ajuta pacienții cu diabet tip 1

©

Autor:

Medicamente utilizate în alte moduri decât cele prevăzute - folosite pentru a ajuta pacienții cu diabet tip 1
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la UT Southwestern Medical Center, două clase de medicamente utilizate în alte moduri decât cele prevăzute („off-label”) pentru unii pacienÈ›i cu diabet zaharat de tip 1 pot oferi beneficii semnificative, dar pot veni È™i cu probleme de sănătate. Descoperirile, publicate în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, oferă o imagine rară a utilizării în lumea reală a acestor medicamente, care cresc în popularitate în rândul pacienÈ›ilor cu diabet zaharat de tip 1 ca adjuvante la insulină.
Diabetul de tip 1 este o boală autoimună care distruge celulele producătoare de insulină din pancreas È™i este universal tratată cu injecÈ›ii de insulină. Cu toate acestea, doar o cincime dintre pacienÈ›ii cu diabet zaharat de tip 1 din SUA reuÈ™esc să-È™i controleze glicemia aÈ™a cum recomandă AsociaÈ›ia Americană de Diabet, ceea ce determină medicii să prescrie din ce în ce mai mult medicamente cunoscute sub denumirea de agoniÅŸti ai receptorilor peptidei-1 de tip glucagon (GLP-1RA) È™i/sau inhibitori ai cotransportatorului de sodiu-glucoză-2 (SGLT2is) pentru a ajuta pacienÈ›ii să atingă acest obiectiv.

S-a demonstrat că ambele clase de medicamente scad riscul de evenimente cardiace È™i renale È™i ajută la promovarea scăderii în greutate la pacienÈ›ii cu diabet zaharat de tip 2, efecte de care ar beneficia È™i pacienÈ›ii cu diabet de tip 1. Cu toate acestea, raportul risc-beneficiu al acestor medicamente nu a fost pe deplin verificat la această populaÈ›ie de pacienÈ›i.

Atât GLP-1RA, cât È™i SGLT2is au fost asociate cu risc crescut de hipoglicemie severă È™i cetoacidoză diabetică atunci când sunt utilizate la pacienÈ›ii cu diabet zaharat de tip 1. Efectele în practica reală ale acestor medicamente au fost neclare, deoarece atât efectele pozitive, cât È™i cele negative au fost demonstrate în studiile clinice strict reglementate.

Pentru a le examina eficacitatea, cercetătorii au căutat în fiÈ™ele medicale pentru pacienÈ›ii cu diabet de tip 1 trataÈ›i la UT Southwestern care au folosit orice GLP-1RA È™i/sau SGLT2is timp de cel puÈ›in 90 de zile înainte de 31 octombrie 2021. Căutarea lor a găsit 104 pacienÈ›i, iar după un an de utilizare, pacienÈ›ii trataÈ›i cu GLP-1RA au avut reduceri semnificative ale greutății, ale nivelurilor de zahăr din sânge È™i ale dozei zilnice totale de insulină. Utilizatorii SGLT2i au avut reduceri semnificative ale nivelurilor de zahăr din sânge È™i ale insulinei bazale.

Cu toate acestea, utilizatorii SGLT2i au avut aproximativ trei ori mai multe È™anse decât utilizatorii GLP-1RA de a experimenta cetoacidoză diabetică. Peste un sfert dintre pacienÈ›ii care iau oricare dintre clasele de medicamente au oprin medicaÈ›ia din cauza efectelor secundare, cum ar fi probleme gastrointestinale. Autorii studiului spun că aceste rezultate sugerează că ambele tipuri de medicamente pot fi benefice pentru pacienÈ›ii cu diabet de tip 1, dar este necesară o monitorizare atentă. Se recomandă prudență extremă atunci când utilizaÈ›i SGLT2is pentru a selecta pacienÈ›ii cu cel mai scăzut risc de cetoacidoză diabetică, pentru a efectua o educaÈ›ie detaliată despre acest risc È™i pentru a asigura o monitorizare atentă pentru a preveni apariÈ›ia sa.

sursa: News Medical
foto: UT Southwestern Newsroom (Getty Images)

Data actualizare: 20-02-2023 | creare: 20-02-2023 | Vizite: 311
Bibliografie
Study provides a rare view of real-world use of off-label drugs prescribed for Type 1 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20230216/Study-provides-a-rare-view-of-real-world-use-of-off-label-drugs-prescribed-for-Type-1-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt diferenÈ›ele dintre diabetul tip 1 È™i diabetul tip 2?
  • Acizii graÈ™i Omega-3 din laptele matern ar putea reduce riscul de diabet tip 1 la sugari
  • Implantarea de celule pancreatice ar putea favoriza tratamentul diabetului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum