Mecanismul dependenței declanșat de consumul de alcool
Autor: Teodorescu Mihai
![Mecanismul dependenței declanșat de consumul de alcool](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=37637.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Modul în care modificările induse de alcool în expresia genelor afectează comportamentul a fost studiat de către oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității din Pennsylvania, în cadrul unei cercetări de amploare susținută de către Institutele Naționale de Sănătate.
Cercetătorii au descoperit că acetatul, unul dintre produsele secundare ale alcoolului, modifică direct proteinele și reglează funcția ADN-ului, ceea ce duce la afectarea comportamentelor atunci când creierului îi sunt oferite indicii de mediu pentru a consuma alcool. Dovezile confirmă ipoteza conform căreia abuzul de alcool duce la modificări epigenetice în centrele de memorie ale creierului.
Abuzul de alcool, ce poate avea multiple consecințe nefaste asupra organismului uman, reprezintă o problemă generală de sănătate la nivel global. În ciuda creșterii substanțiale din ultimul deceniu a numărului de programe de reabilitare pentru prevenirea și tratamentul abuzului de alcool, recidiva este întâlnită la majoritatea consumatorilor. Conform datelor furnizate de Institutul Național pentru Abuzul de Droguri, între 40% și 60% dintre persoanele care au primit tratament pentru abuzul de substanțe vor experimenta un anumit tip de recidivă. Factorii aparent neimportanți, precum participarea la adunări sociale sau trecerea pe lângă un bar ar putea declanșa mecanismul dependenței.
Acetatul, produs secundar provenit din descompunerea alcoolului în organism, contribuie la acetilarea rapidă a histonelor în creier, influențând astfel în mod direct reglarea epigenetică. În cadrul studiului, oamenii de știință au folosit teste comportamentale pe șoareci de laborator. Șoarecii au fost expuși la stimuli „neutri” și recompensă de alcool în compartimente distincte, deosebite prin indicii de mediu. După măsurarea timpului petrecut de șoareci în fiecare dintre comportamente, cercetătorii au putut identifica preferințele șoarecilor. Folosind aceste date, anchetatorii au putut realiza asocieri între perioadele lungi petrecute într-o anumită cameră și activitatea enzimei ACSS2, folosită pentru depunerea grupelor acetil pe histone.
Enzima ACSS2 facilitează funcționarea sistemului regulator de gene care acționează asupra nucleului celulelor nervoase pentru a activa genele memoriei importante pentru învățare. Șoarecii cu activitate normală a enzimei în cauză au petrecut, în cadrul studiilor de laborator, perioade de timp mai lungi în compartimentul cu alcool, după perioada de tratament. Pentru a testa importanța enzimei în acest comportament, cercetătorii au redus nivelul proteic al ACSS2 într-o regiune a creierului importantă pentru învățare și memorie și au observat că, atunci când nivelul enzimei ACSS2 a fost unul redus, nu a existat nicio preferință pentru compartimentul pereche de alcool. Acest lucru indică faptul că formarea memoriei legate de alcool necesită enzima ACSS2.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Marijuana poate crește riscul apariției bolilor parodontale
- Externarea de la ATI a pacienților cu ciroză asociată alcoolului le sporește acestora riscul de complicații
- Ce cunoaștem cu adevarat despre efectele consumului de marijuana asupra sănătății
- Creșterea globală a utilizării canabisului și riscurile cardiovasculare asociate
- Ingrijorare personala legata de consumul de alcool - varsta 19 ani
- Intrebare referitoare la experienta de blackout
- Dupa externare inca mai are halucinatii si delireaza
- Exces alcool
- Consum de bere
- Alcool...singe
- Soțul meu este alcoolic sau nu ?
- Alcool in hepatita c ( viremie nedetectabila )