Fumatul de țigări în perioada de pubertate poate afecta sănătatea generațiilor viitoare

©

Autor:

Fumatul de țigări în perioada de pubertate poate afecta sănătatea generațiilor viitoare
Un nou studiu, condus de cercetători de la Universitatea din Bristol, a raportat creșterea grăsimii corporale la femeile ai căror bunici sau străbunici au început să fumeze înainte de pubertate.
Experimente anterioare, efectuate pe modele de animale, au arătat faptul că expunerea masculilor la anumite substanțe chimice înainte de reproducere poate avea efecte asupra descendenților lor. Cu toate acestea, până la momentul actual nu era clar dacă astfel de efecte negative pot fi evidențiate și la oameni.

Pentru a investiga efectele expunerii prepuberale la oameni, oamenii de știință de la Universitatea din Bristol au studiat posibilele efecte ale fumatului ancestral de țigări prepuberale asupra participanților la Children of the 90s, un studiu cu o cohortă de peste 14.000 de indivizi. În cercetările anterioare, oamenii de știință au descoperit că, atunci când un tată a început să fumeze în mod regulat înainte de a ajunge la pubertate (înainte de 11 ani), fiii săi, dar nu și fiicele sale, aveau mai multă grăsime corporală decât se aștepta. În studiul recent publicat, analiza a fost extinsă la generațiile anterioare, folosind date recent colectate, obținute prin chestionare, despre bunicii și străbunicii participanților la studiu.

Cercetătorii au descoperit o grăsime corporală mai mare la femeile ai căror bunici paterni sau străbunici au început să fumeze înainte de vârsta de 13 ani, în comparație cu cele ai căror strămoși au început să fumeze mai târziu în copilărie (între 13 și 16 ani). Nu au fost observate efecte la descendenții de sex masculin. Autorii menționează că vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a confirma observațiile din studiul actual și pentru a extinde investigația asupra altor efecte transgeneraționale și expuneri ancestrale.

„Această cercetare ne oferă două rezultate importante. În primul rând, ne arată că expunerea unui băiat la anumite substanțe înainte de pubertate ar putea avea un efect asupra generațiilor care îl urmează. În al doilea rând, unul dintre motivele pentru care copiii devin supraponderali s-ar putea să nu fie atât de legat de dieta actuală și de exercițiile fizice, cât și de stilul de viață al strămoșilor lor”, declară autorul studiului, profesorul Jean Golding.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-01-2022 | creare: 26-01-2022 | Vizite: 604
Bibliografie
Ancestral prepubertal cigarette smoking linked to higher body fat in females, link: https://www.news-medical.net/news/20220121/Ancestral-prepubertal-cigarette-smoking-linked-to-higher-body-fat-in-females.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fumatul pasiv reduce bariera imunologică și poate accelera dezvoltarea tumorilor
  • Fumul de țigară modifică microbiomul și agravează severitatea infecției cu virusul gripal A
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum