Reducerea dozei de opoide nu se asociază cu reducerea satisfacției pacientului

©

Autor:

Reducerea dozei de opoide nu se asociază cu reducerea satisfacției pacientului
Consumul de medicamente opioide pentru controlul durerilor cronice a ajuns să reprezinte o problemă de sănătate publică în SUA. Utilizarea lor a crescut cu 300% din 1997 până în 2010, iar decesele generate de supradoza de opioide au crescut cu 200% din 2000 până în 2014.

Cu toate acestea, teama medicilor de a reduce doza la pacienții tratați mult timp cu medicație opoidă este una constantă, unul dintre motivele invocate fiind o posibilă reducere a satisfacției pacientului privind actul de îngrijire medicală. Această realitate a suscitat interesul cercetătorilor Departamentului de Statistică și Evaluare de la Kaiser Permanente din Carolina de Sud. Doctorul Adam L. Sharp, coordonatorul studiului, alături de echipa sa au realizat o cercetare în perioada 2009-2014 pe 2500 de pacienți care au primit tratament cronic cu doze crescute de opioide pe parcursul a cel puțin 6 luni consecutive.

Oamenii de știință au evaluat satisfacția pacientului la momentul vizitei medicale pentru obținerea unei noi prescripții. În cursul acestei vizite, doza de opioid a fost redusă, urmând ca pacientul să se prezinte din nou la control peste 30 de zile. După cele 30 de zile, a fost administrate aceleași chestionare privind satisfacția pacientului legată de actul medical. Rezultatele studiului au evidențiat faptul că la 86,4% dintre bolnavi nivelul de satisfacție general a rămas constant în pofida reducerii dozei de opioid, iar posibilitatea ca pacientul să se simtă la fel de bine apare atunci când doza este scăzută de medicul său curant.

Dată fiind situația îngrijorătoare privind consumul acestor substanțe, concluzia dr. Adam L. Sharp este aceea ca medicul poate face mai mult bine pacientului prescriind mai puțin.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-10-2021 | creare: 26-09-2018 | Vizite: 1072
Bibliografie
Reducing opioids not associated with lower patient satisfaction scores, study finds - https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180608093658.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Biosenzor ingerabil pentru monitorizarea administrării de analgezice opioide
  • Noul ghid canadian pentru tratarea dependenței de opioide - recomandări cheie
  • Opioidele pot prelungi durerile postoperatorii mai mult de trei săptămâni
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum