Afectarea vaselor de sânge în COVID-19

Celulele imunitare activate și trombocitele pot interacționa într-un mod nefavorabil ducând la obstrucția vaselor de sânge din cord, plămâni și chiar rinichi.
Noul virus, răspunzător de pandemie, afectează aparatul respirator putând duce în cele mai grave cazuri la insuficiență respiratorie și necesitatea ventilației mecanice. Pe lângă această manifestare amenințătoare de viață, au fost descrise cazuri de embolie pulmonară prin obstrucția venelor pulmonare. Cu toate acestea, nu s-a putut stabili concret dacă instalarea insuficienței respiratorii este o urmare a formării cheagurilor de sânge.
Oamenii de știință au elaborat o ipoteză după ce au studiat post-mortem plămânii pacienților infectați cu SARS-CoV-2. Această ipoteză nota legatura dintre modificările de la nivelul vaselor de sânge și riscul trombotic crescut, bazându-se pe identificarea unor microtrombi în cele mai mici ramuri vasculare pulmonare, renale și cardiace.
În urma analizării cheagurilor identificate, aceștia au descoperit că erau formate din trombocite și celule imune active. Avansând în cercetarea științifică au observat că interacțiunea dintre neutrofile și trombocite era responsabilă de creșterea coagulabilității sângelui.
Rolul neutrofilelor este de a distruge agenții patogeni pătrunși în organisme, dar pot contribui și la un proces de coagulare anormală. Prin stimularea coagulării sanguine, fluxul de sânge care trece în mod normal spre țesuturi este diminuat sau chiar blocat.
În cadrul studiului realizat, autorii au folosit teste de citometrie cu flux multidimensional, constatând că la pacienții cu insuficiență respiratorie, numărul neutrofilelor și al trombocitelor era crescut.
Aplicabilitatea acestui studiu derivă din faptul că prin tratamentul preventiv al imunotrombozei ar putea fi prevenită o evoluție nefavorabilă a bolii.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 13-08-2020 | creare: 13-08-2020 | Vizite: 936
Bibliografie
COVID-19: The virus and the vasculature, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200807093804.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- COVID-19 nu se transmite de la mamă la nou-născut (studiu de caz în China)
- Riscul de complicații cardiovasculare, crescut chiar și la un an distanță de la faza acută a bolii COVID-19
- Explicația pentru care copiii ar fi mai puțin susceptibili la COVID-19
- Omicron va deveni tulpina dominantă a virusului SARS-CoV-2 la nivel global, în termin de maximum 5 luni
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Tuse cronica post COVID19
- Covid-19 si sinuzita
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus
- Alergie la paracetamol si aspirina