Mecanismele prin care restricția calorică protejează indivizii de bolile asociate îmbătrânirii, explicate de cercetători

©

Autor:

Mecanismele prin care restricția calorică protejează indivizii de bolile asociate îmbătrânirii, explicate de cercetători
Consumul unei cantități scăzute de alimente contribuie la reducerea nivelului de inflamație din corp, ceea ce determină amânarea debutului afecțiunilor asociate îmbătrânirii și prelungirea duratei de viață.
O cercetare recentă, realizată de către oamenii de știință de la Institutul Salk, explică cum poate restricția calorică să prevină efectele negative ale îmbătrânirii celulelor. Cercetătorii au realizat unul dintre cele mai detaliate rapoarte cu privire la efectele asupra celulelor organismului ale unei diete cu restricții calorice la șobolani.

În cadrul studiilor de laborator, cercetătorii au izolat și analizat peste 150. 000 de celule provenite din țesuturile grase, ficatul, rinichii, artera aortă, pielea, măduva osoasă, creierul și mușchii a 56 de șobolani. Folosind tehnologia de secvențiere genetică cu celule unice, anchetatorii au măsurat nivelurile de activitate ale genelor. De asemenea, a fost analizată compoziția generală a tipurilor de celule din fiecare țesut. În ultimul stadiu al cercetării, oamenii de știință au comparat rezultatele obținute de la șoareci bătrâni și cele provenite de la șoarecii tineri, pentru fiecare dietă. Cercetările de laborator s-au desfășurat pe perioada a nouă luni, iar șobolanii incluși în studiu au avut fie o dietă normală, fie o dietă cu un consum caloric redus cu 30%.

Cercetătorii au remarcat că multe dintre modificările apărute la șobolanii cu o dietă normală, pe măsură ce aceștia au îmbătrânit, nu apăreau și la șobolanii cu o dietă cu restricții calorice. În plus, au fost evidențiate similitudini între țesuturile șobolanilor bătrâni cu o dietă cu restricții calorice și țesuturile șobolanilor tineri. "Știam deja că restricția de calorii crește durata de viață, dar acum am arătat toate schimbările care apar la nivelul celulelor unice pentru a cauza asta", a declarat profesorul Juan Carlos Izpisua Belmonte, un autor principal al noii lucrări.

Celulele și genele cele mai afectate de modificările dietetice sunt cele asociate cu imunitatea, metabolismul lipidelor și inflamația. „Descoperirea principală din studiul actual este că creșterea răspunsului inflamator în timpul îmbătrânirii ar putea fi reprimată sistematic prin restricție calorică”, spune co-corespondentul autor Jing Qu, profesor la Academia Chineză de Științe. Obiectivul final al cercetării actuale este acela de dezvoltare al unor strategii pentru creșterea duratei de viață, ce s-ar putea traduce prin dezvoltarea unor tratamente medicamentoase.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-03-2020 | creare: 11-03-2020 | Vizite: 559
Bibliografie
How caloric restriction prevents negative effects of aging in cells, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200227144259.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Postul negru - beneficiile unei pauze alimentare complete
  • Beneficiile restricției calorice (conform studiilor)
  • Mit - dacă te ridici flămând de la masă, trăiești mai mult
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum