Expunerea intrauterină la particule foarte mici de poluare aeriană este asociată cu apariția astmului la preșcolari

©

Autor:

Expunerea intrauterină la particule foarte mici de poluare aeriană este asociată cu apariția astmului la preșcolari

Femeile care au fost expuse în mod excesiv la particule ultra-fine de poluare aeriană în timpul sarcinii au avut copii mult mai predispuși la a dezvolta astm, conform unui studiu publicat în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine în luna mai.
Este pentru prima oară când apariția astmului a fost corelată cu expunerea prenatală la acest tip de poluare aeriană cu particule extrem de mici, care nu este reglementată și monitorizată de rutină în Statele Unite ale Americii.

În prezent este monitorizată și reglementată de rutină cantitatea de particule poluante de dimensiuni mari sau cantitatea de gaze toxice, precum dioxidul de azot, din aer, întrucât acestea sunt cunoscute deja ca având efecte negative asupra sănătății oamenilor.

Având în vedere dimensiunile mai mici decât grosimea firului de păr ale particulelor ultra-fine de poluare aeriană, cercetătorii au sugerat că acestea ar putea pătrunde profund în interiorul căilor respiratorii și, ulterior, în circulația sangvină. Din acest motiv, ar putea prezenta un potențial efect toxic chiar mai mare decât cunoaștem în momentul actual.

Odată cu dezvoltarea unor tehnologii noi de măsurare exactă a cantităților de particule ultra-fine de poluare aeriană, a fost posibilă realizarea acestui studiu despre legătura dintre expunerea la agenții poluanți și apariția astmului de către cercetătorii de la Mount Sinai în colaborare cu oamenii de știință de la Tufts University din Boston. Astfel, au fost incluse în studiu 376 de mame și copiii acestora, care locuiau în zona metropolitană din Boston, în apropierea străzilor principale cu trafic intens, fiind astfel expuse la o cantitate mai mare de particule ultra-fine de poluare aeriană.

Comparativ cu totalitatea copiilor cu astm din Statele Unite ale Americii, dintre care doar 7% au avut manifestări tipice astmului la vârstă preșcolară, copiii expuși încă din perioada prenatală la poluarea cu particule ultra-fine au primit diagnosticul de astm la vârsta de 3 ani în proporție de 18%.

S-a observat, astfel, că expunerea intrauterină la nivele crescute de poluare poate afecta dezvoltarea aparatului respirator, cu favorizarea apariției astmului, cel mai probabil prin efectele asupra sistemului neuro-endocrin sau imun. Totodată, preșcolarii de sex feminin par să fie mai susceptibili de a dezvolta astm, mai ales în cazul în care expunerea la particulele ultra-fine de poluare a avut loc în ultimul trimestrul de sarcină.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 27-05-2021 | creare: 27-05-2021 | Vizite: 471
Bibliografie
In utero exposure to tiny air pollution particles is linked to asthma in preschoolers, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210521094504.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de paracetamol în timpul sarcinii crește riscul copilului de a dezvolta astm
  • Persoanele care au în apropierea locuințelor spații verzi pot prezenta un risc mai redus de mortalitate
  • Afecțiuni cauzate de aerul condiționat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum