Obezitatea, tratată cu ajutorul unei molecule
Autor: Domșa Dariana
O nouă abordare farmacologică, care poate atenua disfuncția mitocondrială care determină obezitatea indusă de dietă, a fost descoperită de cercetătorii de la Universitatea din California. Studiul folosește sfingolipidele sintetice pentru a remodela mitocondriile în mai multe țesuturi simultan, inversând obezitatea și corectând bolile metabolice.
Consumul unei diete bogate în grăsimi poate duce la obezitate și tulburări metabolice, cum ar fi diabetul și ficatul gras. Palmitatul, o grăsime abundentă într-o dietă occidentală, declanșează disfuncții metabolice, provocând fisiune mitocondrială excesivă în interiorul celulelor. Prea multă fisiune mitocondrială afectează funcția mitocondriilor, subminând metabolismul și crescând subprodusele toxice asociate cu rezistența la insulină în unele tipuri de țesuturi.
„Studiile genetice efectuate la șoareci arată că menținerea rețelelor mitocondriale într-o stare de fuziune poate combate obezitatea indusă de dietă bogată în grăsimi. Studiul folosește o moleculă mică pentru a remodela mitocondriile în mai multe țesuturi simultan, inversând obezitatea și corectând bolile metabolice, chiar dacă șoarecii continuă să consume dietă nesănătoasă”, a spus autorul principal Aimee Edinger, profesor de dezvoltare și biologie celulară.
În noul lor studiu, cercetătorii au folosit sfingolipidele sintetice SH-BC-893, solubile în apă, biodisponibile pe cale orală, pentru a inhiba proteinele de trafic endolizozomal necesare pentru fisiunea mitocondrială. Studiul a fost realizat folosind experimente in vitro și un model de șoarece cu obezitate indusă de o dietă bogată în grăsimi. Cercetătorii au observat că SH-BC-893 a prevenit disfuncția mitocondrială la nivelul ficatului, creierului și țesutului adipos alb al șoarecilor care au consumat o dietă occidentală.
Rezultatele studiului sugerează că SH-BC-893 ar putea fi o terapie promițătoare pentru gestionarea obezității induse de dietă. Autorii au descoperit că medicamentul este sigur și eficient în modelul șoarecilor și intenționează să investigheze în continuare compusul pentru o posibilă utilizare la pacienții umani. „Acest compus funcționează printr-un nou mod de acțiune - dacă este sigur și eficient la om, ar oferi o nouă strategie de slăbire care ar putea fi combinată și cu alte tratamente”, a spus profesorul Edinger.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Studiu: Majoritatea clinicienilor nu urmează recomandările de a nu prescrie antibiotice pentru bacteriuria asimptomatică
- O bază de date ADN poate ajuta la identificarea mutațiilor genelor asociate cu boala
- Utilizările medicale ale marijuanei
- Laptele matern va putea fi folosit pentru studiul non-invaziv al modificărilor care apar în țesuturile mamare
- Cum as putea slăbi peste 50 kg in conditiile și particularitatile date?
- 18 Ani 150 kg dieta drastică