Obezitatea, tratată cu ajutorul unei molecule

©

Autor:

Obezitatea, tratată cu ajutorul unei molecule

O nouă abordare farmacologică, care poate atenua disfuncția mitocondrială care determină obezitatea indusă de dietă, a fost descoperită de cercetătorii de la Universitatea din California. Studiul folosește sfingolipidele sintetice pentru a remodela mitocondriile în mai multe țesuturi simultan, inversând obezitatea și corectând bolile metabolice.
Consumul unei diete bogate în grăsimi poate duce la obezitate și tulburări metabolice, cum ar fi diabetul și ficatul gras. Palmitatul, o grăsime abundentă într-o dietă occidentală, declanșează disfuncții metabolice, provocând fisiune mitocondrială excesivă în interiorul celulelor. Prea multă fisiune mitocondrială afectează funcția mitocondriilor, subminând metabolismul și crescând subprodusele toxice asociate cu rezistența la insulină în unele tipuri de țesuturi.

„Studiile genetice efectuate la șoareci arată că menținerea rețelelor mitocondriale într-o stare de fuziune poate combate obezitatea indusă de dietă bogată în grăsimi. Studiul folosește o moleculă mică pentru a remodela mitocondriile în mai multe țesuturi simultan, inversând obezitatea și corectând bolile metabolice, chiar dacă șoarecii continuă să consume dietă nesănătoasă”, a spus autorul principal Aimee Edinger, profesor de dezvoltare și biologie celulară.

În noul lor studiu, cercetătorii au folosit sfingolipidele sintetice SH-BC-893, solubile în apă, biodisponibile pe cale orală, pentru a inhiba proteinele de trafic endolizozomal necesare pentru fisiunea mitocondrială. Studiul a fost realizat folosind experimente in vitro și un model de șoarece cu obezitate indusă de o dietă bogată în grăsimi. Cercetătorii au observat că SH-BC-893 a prevenit disfuncția mitocondrială la nivelul ficatului, creierului și țesutului adipos alb al șoarecilor care au consumat o dietă occidentală.

Rezultatele studiului sugerează că SH-BC-893 ar putea fi o terapie promițătoare pentru gestionarea obezității induse de dietă. Autorii au descoperit că medicamentul este sigur și eficient în modelul șoarecilor și intenționează să investigheze în continuare compusul pentru o posibilă utilizare la pacienții umani. „Acest compus funcționează printr-un nou mod de acțiune - dacă este sigur și eficient la om, ar oferi o nouă strategie de slăbire care ar putea fi combinată și cu alte tratamente”, a spus profesorul Edinger.

 

sursa: Science Daily


Data actualizare: 10-09-2023 | creare: 16-08-2021 | Vizite: 454
Bibliografie
Targeting mitochondria shows promise in treating obesity, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210812092722.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Autostigmatizarea persoanelor obeze poate crește riscul de sindrom metabolic
  • Bypass-ul gastric mai eficient în controlul obezității și diabetului decât modificările stilului de viață
  • Semaglutida ar putea ajuta în tratamentul adulților cu obezitate și fără diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum