Mâncărime în palmă - de ce te mănâncă palmele (pruritul palmar - cauze posibile)

©

Autor:

Mâncărime în palmă - de ce te mănâncă palmele (pruritul palmar - cauze posibile)

Mâncărimea în palmă sau pruritul palmar reprezintă senzația neplăcută de mâncărime sau arsură localizată la nivelul palmelor, care poate fi declanșat de mai multe afecțiuni dermatologice sau non-dermatologice și care se asociază în general cu alte simptome, în special cu erupții cutanate, umflături sau pielea uscată și descuamată. (1, 2)

Cauze

Mâncărimea în palmă poate avea o varietate de cauze, de la boli de piele precum eczeme și psoriazis, până la probleme sistemice de sănătate, cum ar fi bolile hepatice sau afecțiunile autoimune.

  • boli ale pielii, precum eczema, psoriazisul, dermatita de contact și dermatita seboreică);
  • boli sistemice, precum boala celiacă, hepatita B și C, hipotiroidismul și diabetul;
  • alergii (unele persoane pot dezvolta prurit palmar ca răspuns la o alergie la anumite substanțe);
  • infecțiile fungice, bacteriene sau virale;
  • factori externi (expunerea prelungită la apă, detergenți și alte substanțe iritante pot cauza prurit palmar). (1, 2, 3)


Printre alte cauze ale pruritului palmar se pot număra dermatita atopică, boala hepatică, boala tiroidiană și alte afecțiuni endocrine, insuficiența renală sau sindromul ovarelor polichistice. De asemenea, anumite medicamente pot cauza prurit palmar, cum ar fi medicamentele pentru hipertensiune arterială, antibioticele, antifungicele și medicamentele pentru tratamentul cancerului. (2, 3)

Tratament

Tratamentul pentru mâncărimea în palmă poate varia în funcție de cauza simptomului. Dacă este cauzat de o afecțiune medicală, tratamentul acelei afecțiuni ar putea ajuta la ameliorarea pruritului. În cazul în care pruritul palmar este cauzat de o iritație sau alergie, este important să se identifice și să se evite expunerea la substanțele respective. (1, 2)

Pentru ameliorarea simptomelor, se pot folosi creme și unguente cu substanțe emoliente, cum ar fi glicerina sau ureea, care pot ajuta la hidratarea și înmuierea pielii. În cazul în care pruritul este sever, se pot prescrie antihistaminice sau corticosteroizi topici pentru a calma iritația și inflamația. (1, 2, 3)

De asemenea, este important să se evite scărpinarea zonei afectate, deoarece acest lucru poate agrava simptomele și poate duce la rănirea pielii, iar acest lucru duce la posibilitatea apariției unei infecții. În cazuri rare, poate fi necesară administrarea de medicamente antidepresive sau anxiolitice, pentru a ajuta la controlul simptomelor. (1, 2, 3)

Când este necesară vizita la medic?

Este recomandat să consultați medicul în următoarele situații:

  • în cazul în care pruritul palmar persistă sau se agravează, în ciuda măsurilor de prevenire luate;
  • dacă pruritul palmar este însoțit de alte simptome, cum ar fi roșeață, umflături, senzație de arsură, senzație de furnicături sau durere;
  • atunci când pruritul palmar este cauzat de o afecțiune medicală, cum ar fi o boală hepatică sau renală;
  • dacă pruritul palmar este cauzat de utilizarea unor medicamente și este necesară ajustarea dozei sau schimbarea medicamentelor administrate. (2, 3)


Complicații ale mâncărimii în palmă

În general, pruritul palmar nu reprezintă o afecțiune gravă. Cu toate acestea, în cazuri rare, pruritul palmar poate indica o afecțiune mai gravă care necesită tratament medical de urgență. În plus, scărpinarea excesivă a pielii afectate poate duce la răni, iritații, infecții secundare și cicatrici. Pruritul palmar persistent poate duce la stres, anxietate, tulburări de somn și afectarea stimei de sine. (4)


Data actualizare: 10-03-2023 | creare: 10-03-2023 | Vizite: 22368
Bibliografie
(1) Pruritus, https://dermnetnz.org/topics/pruritus
(2) Why are my palms itchy? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321047
(3) Itchy Palms Can Be a Serious Condition, Not Just a Superstition, https://www.usdermatologypartners.com/blog/itchy-palms-can-be-a-serious-condition-not-just-a-superstition
(4) Pruritus and Systemic Disease, https://emedicine.medscape.com/article/1098029-overview
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum