„Maladaptive daydreaming” ar putea fi un diagnostic mai corect pentru persoanele cu ADHD
![„Maladaptive daydreaming” ar putea fi un diagnostic mai corect pentru persoanele cu ADHD](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=41745.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Conform cercetătorilor de la Ben-Gurion University, visarea cu ochii deschiși, denumită clinic maladaptive daydreaming (MD), întrucât nu există un corespondent clinic exact în limba română al acestei afecțiuni, poate reprezenta un diagnostic mai corect pentru unele persoane decât cel de ADHD. Doctorul Soffer-Dudek spune că unii oameni care suferă de maladaptive daydreaming întâmpină dificultăți importante în cadrul concentrării asupra sarcinilor academice sau profesionale, acesta constatând că un diagnostic de ADHD ar putea fi greșit atribuit, iar planul de tratament ulterior ce vizează această afecțiune nu îi poate ajuta pe deplin.
Doctorul menționează și faptul că, dacă MD ar fi clasificată în mod formal drept o tulburare mintală, acest lucru ar permite psihoterapeuților să își asiste mai bine pacienții în cadrul tratamentelor pe care trebuie să le urmeze. Multiple studii anterioare au constatat niveluri ridicate de ADHD la persoanele care prezentau și maladaptive daydreaming, ridicând astfel întrebarea dacă aceasta ar trebui considerată o afecțiune distinctă de ADHD. În studiul actual, publicat recent în Jurnalul de Psihologie Clinică, Nitzan Theodor-Katz și echipa sa au evaluat 83 de adulți diagnosticați cu ADHD pe baza unor simptome precum neatenția, maladaptive daydreaming, depresie, singurătate și o scădere a stimei de sine.
Rezultatele analizei cercetătorilor au certificat că, dintre aceștia, aproximativ 20% au îndeplinit criteriile de diagnostic propuse pentru MD, având rate semnificativ crescute de depresie, singurătate și scădere a stimei de sine, comparativ cu cei diagnosticați cu ADHD, care nu au îndeplinit criteriile de diagnostic pentru maladaptive daydreaming. Doctorul Soffer-Dudek afirmă că descoperirile sugerează existența unui subgrup de persoane diagnosticate cu ADHD care ar beneficia dacă diagnosticul pus de medici ar fi de MD, întrucât terapiile din cadrul acestuia nu au efecte pozitive pregnante la toate persoanele.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- După o despărțire, femeile suferă mai mult, dar își revin mai repede decât bărbații
- Bărbații „musculoși”, mai puțin probabil să încurajeze egalitatea socio-economică
- Calitatea de a fi curios ar putea promova memorarea
- O mai bună identificare a efectelor adverse ar putea îmbunătăți calitatea psihoterapiei
- Diagnostic ADHD adulti - Bucuresti
- Tratament ADHD adult
- Tratament ADHD
- Hipotiroidism
- Tratare ADHD adulti in Romania