Mai puține gene cu cicluri de activitate de 12 ore în schizofrenie
Un studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine, SUA, oferă prima dovadă a existenței unor cicluri de activitate genitică în creierul uman, cu durata de 12 ore. Publicat în revista PLOS Biology pe 24 ianuarie, studiul, condus de Madeline R. Scott, dezvăluie faptul că unele dintre aceste ritmuri de 12 ore sunt absente sau alterate în creierele post-mortem ale pacienților cu schizofrenie.
Pacienții cu schizofrenie sunt cunoscuți pentru a avea perturbări în mai multe tipuri de ritmuri corporale cu durata de 24 de ore, inclusiv ciclurile somn/veghe, nivelurile hormonale și activitatea genetică în cortexul prefrontal al creierului. Cu toate acestea, foarte puțin se știe despre activitatea genetică în creier - sănătos sau nu - pentru cicluri mai scurte decât ritmul cicardian obișnuit de 24 de ore.
Deoarece nivelurile de transcripție genetică nu pot fi măsurate în creierele vii, noul studiu a utilizat o analiză la momentul decesului pentru a căuta ritmuri de activitate genetică cu durata de 12 ore în creierele post-mortem. Ei au concentrat atenția pe cortexul prefrontal dorsolateral deoarece această regiune a creierului este asociată cu simptome cognitive și alte anomalii în ritmurile de expresie genetică observate în schizofrenie.
Cercetătorii au descoperit numeroase gene în cortexul prefrontal dorsolateral normal care au ritmuri de activitate de 12 ore. Printre acestea, nivelurile de activitate a genei legate de construirea conexiunilor între neuroni au atins un maxim după-amiaza/noaptea, în timp ce cele legate de funcția mitocondrială (și, prin urmare, furnizarea de energie celulară) au atins un maxim dimineața/seara.
În contrast, creierele post-mortem ale pacienților cu schizofrenie conțin mai puține gene cu cicluri de activitate de 12 ore, iar cele legate de conexiunile neuronale lipsesc complet. De asemenea, deși genele legate de mitocondrii au menținut un ritm de 12 ore, activitatea lor nu a atins un maxim la momentele normale. Acest lucru ar putea sugera că aceste ritmuri anormale ar putea fi cauza tulburărilor comportamentale din schizofrenie sau ar putea fi rezultatul medicamentelor, utilizării nicotină sau a tulburărilor de somn.
Studiile viitoare ar trebui să examineze aceste posibilități pentru a înțelege mai bine relația dintre aceste ritmuri anormale și simptomele schizofreniei.
PLOS Biology, 2023; 21 (1)
https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3001688
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce cauzează îmbătrânirea accelerată în sindromul Down
- Prin dezactivarea unei gene ai putea manca atât cât dorești, fără să te îngrași
- Cu ajutorul terapiei genice, medicii au redat auzul copiilor cu surditate moștenită
- Cercetătorii au identificat gena responsabilă de dezvoltarea unor tulburări de neurodezvoltare
- Anxietate si schizofrenie
- Schizofrenie Coduri : F23.1, F 20.00 ce semnifica?
- Autism sau schizo?
- Dementa sau schizofrenie?
- Atacuri de panica, anxietate severa si frica de schizofrenie va rog...
- Schizofrenie si permisul de conducere
- S-a inceput sa se lucreze la o injecție pt schizofrenie facuta o dată pe an sau la 3 ani
- Schizofrenie